Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prosím o informaci, zda si můžeme uplatnit škodu na plodinách ve výši 750.000 Kč v důsledku živelné události - krupobití do daňových výdajů. Škodu vyčíslila pojišťovna, vystavila protokol a plnění jsme zaúčtovali do zdanitelných příjmů v daňové evidenci. Následně jsme v uzávěrkových operacích výše uvedenou škodu zaúčtovali do výdajů - tabulka E Přílohy č. 1 daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Daňová poradkyně toto  zdůvodnila - podle §23 odst. 2 písm. c bod 2 - je podle zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, § 24 odst. 2 písm. l - citace - výdajem /nákladem/ jsou škody vzniklé v důsledku živelných pohrom nebo škody způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem anebo jako zvýšené výdaje v důsledku opatření stanovených zvláštními předpisy. Finanční úřad nesouhlasí - chce dodanit výše uvedenou částku a zdůvodňuje to, že jsme si uplatnili ve výdajích/nákladech/ již vstupy pro vypěstování těchto plodin. Jsme fyzická osoba a vedeme daňovou evidenci. Děkujeme za informaci. Cecílie.

 

ODPOVĚĎ:
V uvedené věci zřejmě Finanční úřad vychází z právního výkladu Generálního finančního ředitelství § 24 odst. 2 písm. l, který je obsažen v Pokynu GFŘ D-22 k jednotnému postupu při uplatňování některých ustanovení zákona č. 586/1992 Sb. , o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, kde je k § 24 uveden výkladový bod č. 27. Škody vzniklé v důsledku živelních pohrom, škody způsobené podle potvrzení policie neznámým pachatelem a zvýšené výdaje v důsledku opatření stanovených obecně závaznými předpisy jsou podle § 24 odst. 2 písm. l) zákona daňovými výdaji u poplatníků vedoucích daňovou evidenci pouze za předpokladu, že již nebyly uplatněny jako daňové výdaje, a to ani v předchozích zdaňovacích obdobích. Ovšem záleží na tom, co vše jste si dříve uplatnili jako výdaj na dosažení, zajištění a udržení příjmů a co dříve jako výdaj uplatněno nebylo. Potom, by se samozřejmě podle Vámi uvedeného postupu projevila v úpravách základu daně alespoň poměrná část. Pokud jste tyto výdaje dříve neuplatnili, potom podle toho postupu máte právo uplatnit celou částku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.