Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Odstěhovala jsem se v únoru 2020 od manžela po dlouhodobé krizi. Rozvod jsem vzhledem k nastalé situaci okolo COVID-19 ještě nezačala řešit. V současné době bydlím s dvěma dětmi v provizorních podmínkách u svých rodičů. Manžel zůstal v bytě, který máme ve SJM a je na něj hypotéka 1.500.000 Kč.

Byt má hodnotu cca 4.000.000 Kč. Rodiče mi nyní chtějí pomoci s bydlením a to tak, že mi na jejich pozemku postaví malý domeček. Peníze mi na část dají a zbytek doplatím z peněz, které dostanu po rozvodu za byt v SJM. Chceme začít stavět již nyní, abychom měli s dětmi co nejdříve plnohodnotné bydlení. A teď moje otázka: Jak postupovat při stavbě domu, ohledně vlastnického práva. Původně jsem myslela, že by se pozemek i dům zatím nechal ve vlastnictví mého otce a po mém rozvodu by se vše přepsalo na mě, ale nevím přesně, jak je to potom s daní, abych nemusela platit vysokou darovací daň, daň z převodu nemovitosti. Tedy, jestli by nebylo lepší, aby již teď na mě přepsal otec část pozemku, na kterém se bude stavět a celá stavba by už byla na mou osobu, přičemž by se nějak vyloučila ze SJM? Předem moc děkuji za odpověď a jsem s pozdravem Nela.

 

ODPOVĚĎ:
Vše, co nabudete za manželství, bude součástí SJM. Nedoporučuji tedy nyní, pokud to není nutné, psát pozemek a stavbu na Vás, protože byste se v případě rozvodu musela o nemovitost s manželem podělit. Pokud by to nutné bylo a chtěla jste přepis již nyní, musela byste s manželem sepsat notářský zápis o zúžení SJM a nemovitost ze SJM vyloučit. Je to ale zbytečná a nákladnější varianta, než by byla varianta, kdy by Vám otec nemovitost po rozvodu daroval. Jelikož jste s otcem příbuzní v řadě přímé, neplatíte tam vůbec žádnou daň, darovací ani z převodu nemovitosti, pokud proběhne převod darem. Bylo by ale samozřejmě zase riziko v případě, kdybyste dům postavila, vše bylo vedeno na jméno tatínka a ten nedejbože ještě před darováním zemřel. Pak by šel tento majetek do dědického řízení. Neznám samozřejmě Vaše rodinné vazby, proto si rizika musíte vyhodnotit - tedy zda je pro Vás výhodnější dar po rozvodu nebo již nyní zúžení SJM.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.