Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám smlouvu na dobu neurčitou ve firmě rodinné, ale bohužel z důvodu poklesu zakázek, budu muset z firmy odejít na dohodou. Mimo to mám na vedlejší činnost výrobu bižuterie, kde zatím pár objednávek mám i v této době, takže si chci změnit živnost na hlavní, když nebudu mít zaměstnání. Moje otázky zní:

1. Chápu to správně, že nebudu muset jako podnikatel až někdy do června platit zálohy na sociální a zdravotní?
2. Budu mít i já nárok na příspěvek 15.000 Kč jako ostatní podnikatelé? A jak o něho zažádám?
Moc Vám Děkuji Liliana.

 

ODPOVĚĎ:
K odpovědím na Vaše dotazy:
1. Vláda v důsledku krize spojené s koronavirem schválila zákon, který na půl roku (od března do srpna) odpustí minimální povinné platby na důchodové pojištění pro OSVČ. Těm OSVČ, které platí minimální zálohy, jsou povinné platby na důchodové pojištění odpouštěny v plné výši. OSVČ s vyšší než minimální zálohou od března do srpna nemusí platit celé zálohy. V ročním vyúčtování příští rok pak zpětně doplatí rozdíl mezi minimální zálohou a tím, co skutečně měli odvádět. Pro OSVČ, které už zálohy na březen zaplatily, se bude na tyto platby pohlížet jako na předplacenou platbu za měsíc září. Obdobná situace se týká i plateb záloh na zdravotní pojištění.
2. Ministerstvo financí a Finanční správa skutečně připravují podpůrné opatření pro OSVČ, díky kterému ti, kteří byli současnou pandemií a souvisejícími opatřeními vlády zasaženi nejvíce, získají přímou podporu ve výši 15 000 Kč měsíčně. Tato mimořádná podpora bude vyplácena na základě žádosti doručené Finanční správě, a to až do odvolání nouzového stavu. Přesné znění návrhu má být předloženy na jednání vlády 30. března 2020 a poté s nimi Ministerstvo financí bude moci detailně seznámit také podnikatelskou veřejnost. jak již bylo uvedeno, jedná se ale o mimořádné opatření, které má pomoci těm podnikatelům, kteří byli současnou situaci nejvíce zasaženy. Přestože konkrétní podmínky, za kterých bude tato podpora vyplácena, tedy ještě nebyly zveřejněny, předpokládám, že OSVČ s nízkými příjmy se tato podpora týkat nebude. Vzhledem k tomu, že předmětem Vašeho podnikání je výroba bižuterie, domnívám se, že ani na Vás se tato podpora vztahovat nebude.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.