Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.50 (2 hlasů)

Jsem od ledna 2020 v důchodu, našla jsem si práci na Dohodu o pracovní činnosti v rozsahu 20 hod. týdně. Na stránkách finanční správy jsem našla, že mohou žádat o kompenzaci v době koronaviru i občané, pracující na DPP, týká se to i důchodců? Děkuji za odpověď, Vlastimila.

ODPOVĚĎ:
Abyste mohla čerpat kompenzační bonus v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, musíte být osoba samostatně výdělečně činná - OSVČ (živnostník nebo osoba podnikající na základě jiného právního předpisu než živnostenského zákona - např. zemědělský podnikatel, znalec, tlumočník, veterinář, architekt, umělec, autor, architekt, apod.).
Na kompenzační bonus má nárok ta OSVČ, která nebyla účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec. Nárok na bonus má OSVČ vykonávající hlavní činnost a OSVČ vykonávající vedlejší činnost (např. důchodce OSVČ, student OSVČ, OSVČ pečující o osobu se zdravotním postižením, atd.). Dále pak OSVČ přivydělávající si na DPP (dohoda o provedení práce) do 10.000 Kč měsíčně nebo na DPČ (dohoda o pracovní činnosti) do 3.000 Kč měsíčně, potom můžete mít nárok na čerpání kompenzačního bonusu. Pokud jako OSVČ vyděláváte měsíčne u DPP nad 10.000 Kč za měsíc nebo nad 3.000 Kč za měsíc u DPČ, potom jste účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec a nemáte na kompenzační bonus pro OSVČ nárok. Podle znění Vašeho dotazu to vypadá, že nejste OSVČ, potom nemáte na kompenzační bonus nárok. Pokud je OSVČ zároveň důchodce a zároveň si přivydělává na dohodu o pracovní činnosti do 3.000 Kč měsíčně (tzn. není účastna nemocenského pojištění jako zaměstnanec), tak pokud u ní došlo k omezení podnikání v souvislosti v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, má nárok na čerpání kompenzačního bonusu pro OSVČ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.