Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Při platbě pohonných hmot jsem zjistil, že mi je účtována daň DPH i ze spotřební daně. Je možné, aby byla počítána daň z daně. Není toto protiústavní, i přesto, že je to dáno zákonem. Děkuji Hynek.

ODPOVĚĎ:
Skutečně je tomu tak. Základem pro výpočet DPH podle §36 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty je vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění, včetně částky na úhradu spotřební daně. Podle §36 odst. 3 písm. a) základ daně pro výpočet DPH zahrnuje jiné daně, poplatky nebo jiná obdobná peněžitá plnění.
Z pozice zákazníka to je daň počítaná z daně, ale ze samotného principu, na kterém DPH funguje, bude DPH skutečně zaplacena pouze z přidané hodnoty, kterou svým zpracováním přidal prodejce vzhledem k odvodu daně za uskutečněná plnění a odpočtu daně za přijatá plnění. Více k fungování DPH zde: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/obchodni-pravo/financni-pravo-dane/37226-placeni-dph-a-uplatneni-danoveho-odpoctu-ze-zbozi-vysvetleni.html
DPH je daň, která je harmonizovaná v EU a tyto principy platí i v jiných členských státech. Zda se jedná nebo nejedná o protiústavní výpočet DPH nemohu polemizovat, takový případ by byl na složitou odbornou diskuzi a analýzu ústavnosti.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.