Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám průkaz ZTP, invalidita 3 stupně, amputace stehení končetiny. Koupili jsme s manželkou malý domeček, který celý proběhne rekonstrukcí, bude se přistavovat dřevostavba, žádat stavební povolení, vše se bude stavět bezbariérové. Chtěl bych vědět, zda mám nárok na nějakou slevu, co se týká daně, příspěvek na stavbu a rekonstrukci. Jsem ročník 1955. Děkuji. Vilém.

ODPOVĚĎ:
Co se týče daně z nabytí nemovitých věcí, tak u této daně sleva nebo osvobození od daně z titulu ZTP není.
U klasické daně z nemovitosti (daň z nemovitých věcí) za určitých okolností z titulu ZTP zákon uznává určité zvýhodnění.
Od daně z nemovitosti jsou osvobozeny stavby, které jsou budovou obytného domu, nebo zdanitelné jednotky ve vlastnictví držitele průkazu ZTP nebo ZTP/P, který je příjemcem příspěvku na živobytí nebo je osobou společně posuzovanou s příjemcem příspěvku na živobytí, a to v rozsahu, v jakém slouží k jejich trvalému bydlení (§9 odst. 1 písm. n) zákona č. 338/1992 Sb. o dani z nemovitých věcí). Další typ osvobození je u zdanitelné stavby, která je budovou pro rodinnou rekreaci a je ve vlastnictví držitele průkazu ZTP, který je buď příjemcem příspěvku na živobytí nebo osobou společně posuzovanou s příjemcem příspěvku na živobytí (§9 odst. 1 písm. o) zákona). U obou variant abyste dosáhl osvobození, byste musel navíc pobírat příspěvek na živobytí.
Přímo o příspěvku na stavbu a rekonstrukci nemám informace, ale myslím, že můžete mít nárok na tzv. příspěvek na zvláštní pomůcku. Jde o příspěvek na pomůcku, která Vám ulehčí problémy s mobilitou. Tudíž v rámci přestavby by bylo možné čerpat tento příspěvek na určité bezbariérové prostředky, např. třeba nájezdová rampa na schody nebo úprava stávajících schodů na bezbariérový přístup, zvedací plošiny nebo výtahy, pořízení nebo výstavba bezbariérovéhosprchového koutu, právě z důvodu Vašich zdravotních problémů a podobné prostředky.
Pro detailní informace o příspěvku na zvláštní pomůcku doporučuji navštívit stránku https://www.mpsv.cz/web/cz/-/prispevek-na-zvlastni-pomucku

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.