Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zubní laborantka podniká, jako OSVČ. Pokud bude uplatňovat svoje náklady procentem, jakou hodnotu může uplatnit? Je to 40%, 60%, nebo 80%. ?   Pokud bude uplatňovat náklady procentem a bude mít zaměstnance, může náklady na zaměstnance uplatňovat zvlášť, nebo jsou již obsaženy v %, jako veškeré náklady?? Děkuji. Vladan.

ODPOVĚĎ:
Činnost zubní laborantky spadá pod zákon č. 96/2004 Sb. zákon o nelékařských zdravotnických povoláních. Z pohledu zákona o daních z příjmů se jedná o výkon nezávislého povolání (tzv. jiné podnikání - provozování činnosti, která nespadá pod živnostenký zákon). V tomto případě lze uplatnit paušální výdaje ve výši 40 % z příjmů, maximálně však ve výši 800.000 Kč.
Nelze uplatnit náklady na zaměstnance zvlášť. Pokud se OSVČ rozhodne uplatňovat paušální výdaje procentem z příjmů, potom už nemůže uplatňovat jiné další výdaje související se samostatnou činností. Ve výdajích uplatněných procentem z příjmů jsou obsaženy veškeré výdaje (náklady) OSVČ.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.