Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Maminka zdědila v Austrálii byt, který se prodal, daň z převodu nemovitosti byla zaplacena. Na australský bankovní účet byla za byt vyplacena částka asi 300 000 AUD. Pokud si maminka peníze nechá převést na účet do Čech (kde nyní žije), bude muset z této částky platit v České republice nějakou daň nebo poplatek? Moc děkuji, Lada.

ODPOVĚĎ:

Z pouhého převodu peněz z Austrálie do ČR žádnou daň platit nemusí. Zde bude pouze platit bankovní poplatky v závislosti na ceníku konkrétní banky za přeshraniční převod peněz a za příjem peněz ze zahraničí na český účet. Zároveň musí počítat s případnou kurzovou ztrátou při směně peněz z AUD na CZK, což závisí na kurzovním lístku konkrétní banky.
Protože se jedná o situaci týkající se obdržení příjmu z převodu nemovitého majetku umístěného v Austrálii, obdržený poplatníkem trvale žijícím v České republice, je potřeba zhodnotit, zda bude tento příjem podléhat také i zdanění v České republice.
Podle mezinárodní smlouvy o zamezení dvojího zdanění uzavřené mezi Českou republikou a Austrálií č. 5/1996 Sb. m. s. , pokud byl podle Článku 13 Smlouvy příjem z převodu nemovitosti zdaněn v Austrálii (zaplacena daň z převodu nemovité věci podle australského práva v Austrálii), nemusí Vaše maminka tento příjem znovu zdaňovat v České republice. Tudíž se převodu peněz budou týkat pouze bankovní poplatky (viz uvedeno výše).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.