Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Má rodina v minulosti restituovala dům, kde má má matka 1/8 a má teta také 1/8. Má teta se nyní rozhodla darovat mi její podíl domu, bydlí v cizině a je to pro ni již náročné. Jak je to prosím s daní? Vím, že je to nyní tak, že spadá pod daň z příjmu, ale nevím, zda se náš případ vejde do tzv. linie vedlejší.

Pokud ano, byla bych od daně osvobozena. Nyní k příbuzenskému vztahu: Má babička měla mámu a babiččina sestra, měla tetu. Je to tedy mé mámy sestřenice a má teta. Můžete mi prosím říci, jak by to bylo? Děkuji. Vilma.

 

ODPOVĚĎ:
Problematika darování nyní spadá pod daň z příjmů. Osvobozené od daně z příjmů fyzických osob jsou dary od příbuzného v linii přímé a v linii vedlejší.
Ovšem pro účely osvobození od daně zde zákon o daních z příjmů příbuzenskou linii vedlejší striktně omezuje pouze na výčet vybraných osob (úzký okruh osob z vedlejší příbuzenské linie), jedná se konkrétně o "sourozence, strýce, tetu, synovce nebo neteř, manžela, manžela dítěte, dítě manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů". Když zde zákon o daních z příjmů zmiňuje tetu, tak se jedná pouze o sestru Vaší mámy, obdobně Vy jako neteř k tetě (sestře mámy).
Vámi popisováný příbuzenský vztah spadá již do širší příbuzenské linie vedlejší, které zákon o daních z příjmů nepřiznává osvobození od daně. Ve Vašem případě tedy nepůjde z předmětu darování uplatnit nárok na osvobození od daně z příjmů na základě příbuzenství v linii vedlejší a v případě, že Vám teta daruje 1/8 domu, budete muset tento dar zdanit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.