Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřebovala bych poradit ohledně koupě a prodeje bagru a stroje na zpracování železa. Přítel je OSVČ, živnost má na opravy strojů, uplatňuje paušální výdaje 80% (řemeslná činnost) a vede jen evidenci příjmu a pohledávek. Je plátce DPH a chtěl by koupit stroj na zpracování železa (nůžky) a bagr (kolový nakladač), ke kterému připojí své příslušenství a následně oba za vyšší cenu prodá (třeba do týdne).

Přijde mu faktura od dodavatele, ze které bude vráceno DPH a po prodeji na fakturu DPH odvede státu. Ale jak to má zaevidovat, když uplatňuje paušální výdaje? Tudíž to nebude zařazené do majetku. Bude se jednat o ostatní příjem podle § 10  Ostatní příjmy a v evidenci se bude jednat o nedaňový příjem, který zdaní až v daňovém přiznání? Předem děkuji za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:

V rámci evidence pro účely DPH budete postupovat jako doposud, když například nakupujete náhradní díly, s tím, že se nejedná o obchodní majetek, ale o vstup, na kterém se provede oprava a následně se prodá.
Co se týče problematiky daně z příjmů fyzických osob, tak z důvodu, že přítel uplatňuje paušální výdaje procentem z příjmů (vede pouze evidenci příjmů a pohledávek, pro účely daně z příjmů nemá obchodní majetek a zásoby), nebude v této evidenci nákup strojů vůbec zaznamenán. Následný prodej strojů bude příjmem ze samostatné činnosti a stane se součástí evidence příjmů a pohledávek. Tento druh prodeje bude totiž příjmem ze samostatné činnosti (podle §7 zákona o daních z příjmů) - příjmy ze řemeslné živnosti (nejde o nákup a prodej v rámci maloobchodu a velkoobchodu, kde se předprodává zboží v nezměněném stavu, ale o činnost opravy strojů/výroba strojů, které spadají do kategorie řemeslných živností, protože dojde k určité opravě nebo úpravě nakoupeného stroje (bude na něm provedena nějaká práce) a podle informací z dotazu mám za to, že se jedná o činnost související s hlavní činností Vašeho přítele). Tím, že uplatňuje paušální výdaje, tak k prodávanému stroji v rámci daně z příjmů neuplatní skutečné výdaje na pořízení strojů, ale veškeré výdaje spojené s touto činností budou, stejně, jako v ostatních případech, součástí paušálního výdaje 80 % z příjmů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.