Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2016 jsem koupil 3 byty v ČR za velmi výhodné ceny, provedl lehkou rekonstrukci a pronajímal je. Náklady na rekonstrukci byly nízké, cca 150.000 Kč a zahrnul jsem je do nákladů. Pronájem bytů jsem normálně zdaňoval a prováděl odpisy. Ceny mezitím vzrostly. Byty bych byl schopen prodat se ziskem 100%.

Bohužel je nevlastním ještě 5 let a měl bych povinnost platit 15% daň ze zisku. V zákoně je uvedeno, že daň není nutné platit v případě, že peníze budou použity pro účely vlastního bydlení. Plánuji peníze investovat do apartmánů ve Španělsku. Což nevím zda by bylo uznáno jako náklad pro bydlení. Trvalé bydliště bych tam určitě neměl, ale pronajímal bych je krátkodobě k rekreačním účelům. Další možnost pokud by toto nebylo možné mě napadá doplatit hypotéku na dům, ve kterém bydlím. Pokud by to tedy šlo takto uplatnit. To ale moc ekonomické není. A ještě jeden dotaz. Přítelkyně je ve stejné situaci, mohla by uplatnit proti zisku z prodeje bytů náklad na opravu domu, kde má sice trvalé bydliště, ale nevlastní ho ani žádnou jeho část? Případně jak celou situaci nejlépe vyřešit. Čekat dva roky se mi vzhledem ke zpomalovíní ekonomiky a vývoje cen bytů ve Španělsku nezdá jako výhodné. Předem děkuji s pozdravem Čeněk.

 

ODPOVĚĎ:
Problematika osvobození příjmu z prodeje bytu a využití takto získaných prostředků na nákup nemovitosti pro vlastní bydlení se netýká lhůty 5 let, ale vychází se z §4 odst. 1 písm. a) zákona o daních z příjmu, který pro osvobození příjmu z prodeje nemovitosti stanovuje podmínku mít bydliště v prodávané nemovitosti nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem, pokud v nemovisti budete bezprostředně před prodejem bydlet po dobu kratší 2 let a použijete tyto prostředky na uspokojení vlastní bytové potřeby (nemovitost, která bude skutečně sloužit k Vašemu bydlení), tak potom bude také příjem z prodeje osvobozen. Tyto podmínky podle Vašeho dotazu v případě prodeje pronajímaných bytů a nákupu apartmánů ve Španělsku nebo ke splacení hypotéky nesplňujete.
Uvedený postup u Vaší přítelkyně zákon o daních z příjmů také neumožňuje.
Vás se tedy týká pouze lhůta 5 let mezi nabytím vlastnického práva bytu a prodejem bytu (v případě, že pronajímáte byty jako nepodnikající fyzická osoba podle §9 zákona o daních z příjmů). Navíc pokud byty máte v obchodním majetku a pronajímáte je jako podnikatel (podle §7), tak lhůta 5 let pro osvobození začne běžet až po vyřazení bytů z obchodního majetku.
Pokud byty prodáte nyní, jedná se na Vaší straně o zdanitelný příjem s povinností přiznat a zaplatit daň. Rozhodnutí je pouze na Vás, co pro Vás bude vzhledem posouzení vývoje ekonomiky výhodnější.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.