Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

2014 jsme spolu se partnerem koupili nemovitost - rodinný dům. V katastru nemovtitosí ČR je zapsán pouze na moje jméno, partner je cizinec a v té době se zdála jednodušší varianta nechat dům napsat na mě. Dům byl placen z převážné části z peněz vydělaných partnerem. Já jsem v té době byla v domácnosti s dětmi, tedy bez větších příjmů.

V tuto chvíli bychom chtěli, aby byl dům napsán na partnera. Je občan Velké Británie s trvalým pobytem v ČR. Platí stále možnost bezúplatného převodu mezi druhem a družkou pokud spolu žijí ve společné domácnosti? Jaké daňové zatížení by se nás týkalo?  

 

ODPOVĚĎ:
Možnost, ze které vycházíte stále platí. Podle Vašeho popisu situace mám za to, že jednoznačně splňujete ustanovení §10 odst. 3 písm. c) bod 2) zákona o daních z příjmů, podle něhož je bezúplatný příjem (např. darování - bezúplatný přepis domu) od osoby, se kterou poplatník žil nejméně po dobu jednoho roku bezprostředně před získáním bezúplatného příjmu ve společně hospodařící domácnosti a z tohoto důvodu pečoval o domácnost nebo byl na tuto osobu odkázán výživou osvobozen od daně z příjmů.
Příjem v podobě převodu domu na Vašeho partnera bude na základě výše uvedeného ustanovení osvobozen od daně z příjmů. Osvobozený příjem se neuvádí v daňovém přiznání. V případě, že se bude jednat o osvobozený příjem v hodnotě vyšší než 5.000.000 Kč musí splnit povinnost podat Oznámení o osvobozených příjmech fyzických osob místně příslušnému finančnímu úřadu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.