Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám e-shop. Posílám prostřednictvím české pošty jako doporučené psaní osvobozené od DPH 21%.   Účtuji zákazníkovi stejnou částku jako mě pošta. Mohu to taky poslat s nulovou sazbou DPH? S pozdravem Radim.

ODPOVĚĎ:
Pokud zákazníkovi pouze tzv. "přeúčtujete" při prodeji skutečné poštovné, jak uvádíte, tedy stejnou částku, kterou zaplatíte při odeslání České poště, tak v rámci faktury tuto položku můžete uvést s nulovou sazbou DPH nebo s uvedením osvobozeno od DPH (bez DPH), při tom musí být jasně prokazatelné, že se jedná pouze o přeúčtování platby za doporučené psaní (Vy v podstatě za zákazníka zaplatíte poštovné, které si od něj necháte uhradit, nic navíc).
Jiná situace by nastala pokud byste zákazníkovi účtoval poštovné a balné dohromady nebo měl stanovenou nějakou paušální částku na poštovné, případně částku odlišnou od toho co zaplatíte na poště, potom by se již jednalo ve Vašem případě o poskytnutí služby, která je zdanitelným plněním s 21% DPH.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.