Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

S bývalým přítelem jsem koupila pozemek pro stavbu domu. Každý vlastnil 1/2 pozemku. Po čase jsme si vzali hypoteční úvěr na výstavbu domu a začali stavět. Když byla stavba ve fázi hrubé stavby, rozešli jsme se. Odkoupila jsem od něj jeho 1/2 pozemku a vyvázala ho z hypotečního úvěru, kde jsem nyní pouze já. Následně jsem se dostavila na finanční úřad, abych zaplatila daň z nabytí nemovitosti. Bylo mi řečeno, že daň musím hradit nejen z nabyté 1/2 pozemku, ale také z 1/2 hodnoty rozestavěné stavby, která je nadále financována z prostředků úvěru, který splácím. Je nějaká možnost hradit Daň pouze z nabyté 1/2 pozemku, když stavba je financována hypotékou, kterou splácím a splácela já? Děkuji, Daniela

ODPOVĚĎ:
Bohužel financování hypotéčním úvěrem (hypotékou) nemá vliv na placení daně z nabytí nemovitých věcí, podstatné je zda dojde k úplatnému nabytí vlastnického práva k nemovité věci. Předmětem daně z nabytí nemovitých věcí je úplatné nabytí vlastnického práva k nemovité věci, která je pozemkem, stavbou nebo jednotkou nacházejícími se na území České republiky nebo spoluvlastnickým podílem na výše uvedené nemovité věci.

Tím, že zákon o dani z nabytí nemovitých věcí ve vymezení předmětu daně nerozlišuje zda se jedná o rozestavěnou nebo dokončenou stavbu, ale řeší pouze stavbu jako takovou, tak Vám vznikne povinnost přiznat a zaplatit daň i z 1/2 úplatně nabyté stavby rozestavěného domu (například pokud by se jednalo o daň z nemovitosti, tak zákon o dani z nemovitých věcí takovou situaci řeší, kde se rozlišuje zda je stavba dokončená případně užívaná, proto taky v tomto případě je zřejmé, že záměrem zákona o dani z nabytí nemovitých věcí je, že dopadá na všechny stavby).  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.