Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stavební společnost postavila v roce 2011 bytový dům o několika bytových jednotkách. Některé z nich prodala a některé pronajímala, některé z nich dokončuje ještě nyní.   2019 mi bylo nabídnuto realitní kanceláří ke koupi byt č. 2014 do osobního vlatnictví. Realitní makléř tvrdí, že není nutné platit daň z nabytí, protože údajně neproběhlo ještě 5 let od kolaudace. Na dotaz, zda byt nebyl pronajímán již od roku výstavby 2011, mi není realitní makléř schopen odpovědět. Nejsem si tak jistý, zda budu daň z nabytí platit, či nikoliv. Můžete mi poradit, jak zjistit potřebné údaje? Děkuji, Ctirad

ODPOVĚĎ:
Tato okolnost by mohla mít vliv na Váš nárok na osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí. Osvobozeno je první úplatné nabytí vlastnického práva k jednotce v bytovém domě, pokud k němu dojde v době do 5 let ode dne dokončení nebo započetí užívání (užívání jednotky ještě před kolaudací) této jednotky a to ode dne, který nastane dříve.
Protože informace o pronájmu se nezapisují do žádného veřejného rejstříku nebo databáze, máte pouze možnost vyžádat si další informace od realitního makléře, ať je zjistí od majitele nemovitosti, popřípadě byste sám musel kontaktovat majitele nemovitosti (například na základě údaju z katastru nemovitostí) a informace si od něj vyžádat.
Navíc abyste měl jistotu, bylo by určitě přínosné mít potvrzení od majitele nemovitosti, že do doby kolaudace nebyl byt pronajímán ani nijak využíván.
Každopádně na základě informací, které máte aktuálně k dispozici, podle §7 zákonného opatření Senátu o dani z nabytí nemovitých věcí, pokud půjde o první úplatné nabytí bytu a dojde k němu do 5 leté lhůty od kolaudace (byt začnete prvně užívat až Vy), tak splňujete nárok na osvobození od daně z nabytí nemovitých věcí.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Má vliv kdy byl byt zkolaudován na placení daně z převodu resp. nabytí nemovitosti?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.