Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala, jaké DPH je na prodej vlastních obrazů. Mám internetový obchod a nejsem plátcem DPH. Dala jsem obrazy do komisního prodeje v kamenném obchodě a paní majitelka je plátcem DPH a ptá se mě na toto: "K nákupní ceně musím vždy přidat DPH, které teda zatím vypadá na 21%. Ale protože nevím, co přesně máte v živnosti a jak by Vaše účetní zařadila Vaše zboží, bylo by moc fajn, kdybyste se zeptala, zda by se nedaly produkty zařadit do snížené sazby DPH 15 nebo 10%."
Tyto obrazy sama maluji, jde tedy o autorské dílo a zarámuji do rámečků, které nakupuji od jiné firmy. Děkuji, Kamila

ODPOVĚĎ:
Prodej mandal a obrazů v uvedeném případě bude podléhat základní sazbě DPH 21 %. Jedná se o prodej výrobků - produktů, již hotových uměleckých děl, nejedná se o poskytnutí služby umělce, proto tento prodej podléhá základní sazbě DPH 21 %.
Jiná situace by byla při poskytnutí služby umělce, kdy někomu poskytnete službu, například mu namalujete na zakázku obraz, vyrobíte sochu nebo dekorační předmět, potom se jedná na základě přílohy č. 2 k zákonu č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty o službu spadající do kategorie "Služby spisovatelů, skladatelů, sochařů a jiných výkonných umělců", která podléhá první základní službě DPH 15 %.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.