Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala jestli je zákon na mé straně, když se jedná o přivedení elektrické přípojky k novostavbě rodinného domu. S ČEZ máme smlouvu o smlouvě budoucí, že nám připojí náš rodinný dům, který již dostal stavební povolení. ČEZ má již také vyřízené platné stavební povolení na připojení našeho rodinného domu.

Když už měl ČEZ u nas kopat přípojku, tak zjistil, že tam kde ji povedou není udělaná příprava komunikace, která tam třeba bude v řádu desítek let (teď se tam dělat nebude, ale podle územního plánu, tj. ÚP tam je v budoucnu plánovaná).
Je možné achom ČEZu řekli pouze o kolik se bude terén ještě snižovat (dle projektanta na komunikace) a aby si to přičetl ke svým 80 cm hloubky. Má ČEZ povinnost nás připojit?
Rodinný dům je již postavený. A dělat silnici na vlastní náklady nechceme, nejsou to jen naše pozemky. Jedná se o délku 200 m v nerovném terénu. Děkuji, Zdena

ODPOVĚĎ:
Dle znění dotazu předpokládám, že se zbudováním elektrické přípojky je výslovně počítáno v územním rozhodnutí a stavebním povolení, které jste od stavebního úřadu získali. V těchto správních rozhodnutích (resp. v projektové dokumentaci, na kterou tato rozhodnutí odkazují) jsou konkrétní technické parametry (včetně hloubky uložení) přesně vymezeny.
Dle projektové dokumentace (schválené územním rozhodnutím a stavebním povolením) je proto v současné chvíli možné elektrickou přípojku zřídit.
Máte-li se společností ČEZ uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí, předpokládám, že předmětem této smlouvy je (mimo jiné) závazek společnosti ČEZ zřídit elektrickou přípojku k novostavbě Vašeho rodinného domu, a to za předpokladu, že společnost ČEZ k tomu bude z Vaší strany vyzvána, resp. že dojde k uzavření další smlouvy (záleží na konkrétní textaci smlouvy).
Je možné, že společnost ČEZ se bude nyní zdráhat dostát svému smluvnímu závazku s poukazem na územní plán, který v daném místě počítá se zřízením pozemní komunikace (čímž by se elektrická přípojka dostala příliš „mělko“, tedy příliš blízko pozemní komunikaci, resp. by mohla být při budování pozemní komunikace poškozena).
Společnost ČEZ bude možná argumentovat v tom smyslu, že se jedná o podstatnou změnu poměrů, která jí umožňuje nesplnit její smluvní závazek (tedy nezřídit elektrickou přípojku k novostavbě Vašeho rodinného domu).
Tomuto postoji společnosti ČEZ lze čelit za použití následujících argumentů:
Stavební úřad byl povinen před vydáním územního rozhodnutí a stavebního povolení (které výslovně počítají s elektrickou přípojkou v určité hloubce) zohlednit také aktuálně platný územní plán, tzn. že stavební úřad vzal při povolování umístění elektrické přípojky v potaz rovněž variantu, že nad touto elektrickou přípojkou může být v budoucnu zřízena pozemní komunikace.
Dále je možné uvést, že územní plán je pouze vysoce formalizovanou představou o tom, jakým způsobem se bude určité území po urbanizační stránce rozvíjet. To znamená, že některé části územního plánu (a nejedná se o žádnou výjimku) nemusí být vůbec realizovány. Co se týče Vašeho případu, je nutné si uvědomit, že počítá-li územní plán s výstavbou pozemní komunikace, znamená to pouze tolik, že autor územního plánu by byl rád, pokud by na tomto místě pozemní komunikace vznikla. Zda se tomu tak stane však není ani zdaleka jisté (ne/vybudování pozemní komunikace je ovlivňováno velkým množstvím faktorů: finanční, investiční, právní, faktické apod.). Je proto možné, že po dobu platnosti nynějšího územního plánu nebude tato jeho část (pozemní komunikace) naplněna, přičemž budoucí územní plán již na tomto místě s pozemní komunikací počítat nemusí.
K učinění konkrétnějšího závěru by bylo nutné seznámit se podrobně s Vámi uzavřenou smlouvou o smlouvě budoucí, dle znění dotazu však usuzuji, že povinnost společnosti ČEZ zřídit k novostavbě Vašeho rodinného domu elektrickou přípojku je dána (a zůstala nezměněna).
Pakliže dojde z tohoto důvodu mezi Vámi a společností ČEZ ke sporu, který nebudete chtít řešit soudně (což předpokládám, neboť zřízení elektrické přípojky byste tím rozhodně neurychlili), je možné, aby byla elektrická přípojka uložena níže, a to tak, aby nebyla případným budováním pozemní komunikace ohrožena. V takovém případě je však nezbytné oslovit místně příslušný stavební úřad a požádat ho o změnu vydaného územního rozhodnutí a stavebního povolení (a to v tom smyslu, že elektrická přípojka bude v určitém místě položena hlouběji).

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nepřipojení novostavby k elektřině z důvodu nepřipravené cesty u domu
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.