Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se zeptala na to, jak se má danit příjem podle smlouvy o spolupráci. Začala jsem si přivýdělávat v jazykové škole ještě k mému stálému hlavímu pracovnímu poměru, tj. HPP. V jazykove škole mi dali Smlouvu o spolupráci a přesnou častkou za hodinu. Teď ale nevim co s daněmi. Má se strhávat 15% nebo ne (nebudu mít tady podepsaný růžovy papír), anebo na takovou smlouvu musím být OSVČ? Může mi firma jen tak platit sjednanou částku na hodinu, aniž by ji danila? Děkuji. Milena

ODPOVĚĎ:
Aby Vám mohla jazyková škola strhávat srážkovou daň ve výši 15 %, tak by smlouva musela být uzavřená jako dohoda o provedení práce (DPP) nebo jako dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Podepsaný "růžový papír" můžete mít zároveň pouze u jednoho zaměstnavatele a souvisí s uplatňováním slevy na dani a daňového zvýhodnění, a to už se nejspíše děje u Vašeho hlavního zaměstnavatele, samotné strhávání daně (nezávisí pouze na "růžovém papíře") závisí na právním stavu, v jakém je činnost vykonávána, tedy na tom, zda se jedná o závislou činnost (odvádí/strhává daň zaměstnavatel - HPP, DPP, DPČ, ...) nebo samostatnou činnost OSVČ, kde daň odvádíte Vy.
Firma Vám může platit sjednanou částku na hodinu, aniž by ji danila, když vystupujete jako OSVČ. Takto sjednaná smlouva o spolupráci vypadá tak, že Vy budete poskytovat lektorské služby jazykové škole jako OSVČ, pak byste se měla registrovat na příslušném živnostenském úřadě, zdravotní pojišťovně a OSSZ jako OSVČ. Daň z příjmů budete platit za aktuální rok v následujícím roce, kdy Vám vznikne povinnost podat daňové přiznání.
Kdyžtak se ještě s jazykovou školou domluvte na úpravě smlouvy např. ve formě dohody o provedení práce (do 300 hodin ročně), kde jazyková škola z Vašeho výdělku bude strhávat srážkovou daň ve výši 15 % a Vám vyplácet už čistou odměnu, uštřila byste si tím administrativu, ovšem jinak záleží na rozsahu a výši výdělku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.