Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2014 jsem se trvale přestěhovala na vesnici. Část plotu odděluje mou zahradu (asi 290 m2) od zahrady paní, dojíždějící coby chatařka (odhadem tak 2000 m2). Neznajíc zákon (vyhlášku o vzdálenosti výsadby od plotu), vysadila jsem 2015 poblíž jejího plotu broskvoň a čtvrtkmen višeň.

Netušila jsem, že to paní bude vadit, na její straně plotu je jen trávník a kus staré zdi, slunce jde tak, že by stromky v žádném případě nemohly stínit. Teď po mně chce, abych je přesadila (broskvoň o 40 cm, višeň asi o metr). Říkala jsem jí, že je budu udržovat tak, aby se plotu ani nedotkly, aby nepřesahovaly nějaké dva metry. Odmítla. Prosila jsem jí, jestli by tedy počkala do podzimu, že přesazovat stromky v květu je v podstatě pro ně likvidační. Opět odmítla, vyhrožuje soudem (má v rodině právníka). Nechci stromky zničit, ale také si nemohu dovolit platit soudní výlohy. Děkuji, Eleonora

 

ODPOVĚĎ:
Doporučuji zaujmout oddalovací pozici, neboť i pokud by paní žalobu podala, soudní jednání dříve než za půl roku nebude, a to už bude podzim. Také se nedá čekat, že by soud rozhodl hned na prvním jednání. Soud by navíc v dané věci rovněž zohlednil dobu vegetačního klidu a pokud by Vám uložil povinnost stromy odstranit, neuložil by tak učinit neprodleně, ale v určité lhůtě. Sdělte tedy sousedce finální stanovisko, že stromy přesadíte v době vegetačního klidu, učiňte tak písemně, ať máte pro případné soudní řízení důkaz, že jste byla odhodlaná situaci řešit.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.