Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Fyzická osoba má 2 osobní auta (minibusy), které používá pro soukromé účely. V případě, kdy auta nepoužívá, by je chtěl pronajmout, především v létě. Má vedlejší OSVČ (za účelem krátkodobého pronájmu auta v případě vlastního nevyužití). Příjmy z pronájmu by v předpokladu mohly být: v lednu (cca 15000 Kč), v únoru (cca 15000 Kč), v červnu (cca 40000 Kč), v červenci (cca 40000 Kč), v srpnu (cca 40000 Kč) a prosinci (cca 10000 Kč).

Do jaké kategorie zdanění spadá tento typ vedlejšího podnikání?
Je to § 10 Ostatní příjmy – příležitostný pronájem (daň z příjmu bude celá částka), nebo § 9 Příjmy z nájmu s možností daň platit dle skutečnosti nebo 30% paušálem? Nebo něco dalšího, třeba dle § 7 -Příjmy ze samostatné činnosti?
Děkuji, Mirek

 

ODPOVĚĎ:
Rozhodně příjem nelze zařadit do §10, protože už podle Vašeho záměru se nejedná o příležitostný nájem.
Pokud obě auta používáte pro soukromé účely, jedná se o auta, která vlastníte jako fyzická osoba nepodnikatel (tzn. nejsou zařazeny v obchodním majetku), tak máte možnost příjem z pronájmu zařadit do §9 Příjmy z nájmu, kde máte možnost použít výdajový paušál 30% z příjmů. Zde se nejedná o činnost OSVČ, pro tento druh příjmu nemusíte mít zřízen živnostenský list, příjmy z nájmu podle §9 zákona o daních z přímu nepodléhají zdravotnímu a sociálnímu pojištění.
Pokud byste činnost vykonával jako podnikání na základě živnostenského oprávnění, tak ji musíte zařadit pod § 7.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Daň z krátkodobého pronájmu soukromých aut
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.