Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Bydleli jsme v domě, který matka darovala synovi. Ve smlouvě je břemeno dožití a zákaz zcizení. Přítel si vzal půjčku, ještě než to bylo jeho, bylo to její. Říkala, že je hrozně ráda, že to tam budeme opravovat, že by měl tatínek radost (ten už zemřel). Nainvestovali jsme do darované nemovitosti spoustu peněz. Potom se matka začala projevovat.

Padaly nadávky a řekla, že se postará, aby z domu byla barabizna. Prý i kdyby jí tam mělo téct střechou, tak tam zůstane. Taky se smála, že si nemůžeme vzít ani třeba hypotéku a že budeme bez peněz atd. Pořád vyhrožuje soudem, policií. Museli jsme se ještě před porodem odstěhovat do bytu, protože jsem z ní měla strach a dodneška se divím, že jsem nepotratila. Pro mě bylo hlavní, abych porodila zdravé dítě.
1) Jenže nyní strádáme, platíme nájem plus tu půjčku, mimčo, takže vycházíme jen tak tak. Přitom přítel má ten dům plus pozemek. Jde to nějak řešit?
2) Vyměnila zámky na domě, takže se přítel nemůže dostat do svého domu, byl tam jednou a ona nebyla doma, ale nevíme zda volat policii? Aby nás třeba neudala s nějakou lží. Po vsi říká, že jsme ji byli, že jsme ji tam nechaly no prostě hrozné věci.
3) Soused nám řekl, že tam na trvalo žije brácha přítele, feťák a alkoholik, kterému prý přišla exekuce. Matka běžela hned za právníkem a ten jí řekl ať řekne, že tam chodí občas na oběd, hlavně ne, že u ní bydlí. Řekla nám to jedna paní ze vsi, že o tom povídala.
4) Prý tam mění nábytek. Starou skříň vyhodila koupila si novou atd.
Je to na žalobu na zrušení břemene? A myslíte, že by jsme měli u soudu šanci? Takhle to dál už nejde. A kdyby jsme vyhráli budeme ji muset něco zaplatit nebo tak něco podobného? Jsme opravdu moc nešťastní. Děkujeme za Váš čas a za Vaši odpověď. S přáním hezkého dne Soňa.

 

ODPOVĚĎ:
Níže k Vašim otázkám:
1) Váš přítel může podat k soudu žalobu na zrušení věcného břemene, kdy podle § 1299 odst. 2 občanského zákoníku se při trvalé změně vyvolávající hrubý nepoměr mezi zatížením služebné věci a výhodou panujícího pozemku nebo oprávněné osoby může vlastník služebné věci domáhat omezení nebo zrušení služebnosti za přiměřenou náhradu. Takovou trvalou změnou může být jistě i nezvratné zhoršení vztahů mezi oprávněným a povinnou. Žalobě pak musí předcházet neúspěšný pokus uzavřít dohodu o zrušení věcného břemene. V případě, že soud shledá důvody pro zrušení věcného břemene, stanoví Vám povinnost uhradit oprávněnému přiměřenou náhradu v penězích. V každém případě Vám doporučuji vyhledat pomoc advokáta, který Vám pomůže při sepsání výzvy či podání k soudu.
2) Přítelova matka se může bráněním vstupu vlastníka do jeho domu dopouštět trestného činu neoprávněný zásah do práva k domu a bytu. Vlastníkovi domu může tedy nechat zámečníkem vyměnit zámek, musí však poskytnout klíče i oprávněné (matce) z věcného břemene. Doporučuji Vám tedy matku na její protiprávní až trestné jednání upozornit s tím, že pokud Vám nadále bude bránit v přístupu do domu, podáte na ni trestní oznámení. K výměně zámku můžete přivolat Polici (spíše jako svědky), které prokážete vlastnický vztah k nemovitosti (ověřeným výpisem z katastru nemovitostí a občanským průkazem). Rovněž Vám doporučuji osobní komunikaci s matkou nahrávat, vzhledem k tomu, že matka o vás šíří lži. Obecně zvukové či obrazové nahrávky nelze bez souhlasu dané osoby pořizovat či použít, lze je však použit k obraně svých práv – zde tedy k vyvrácení křivého obvinění v přestupkovém či trestním řízení.
3) Bratr přítele nemá žádné oprávnění dům užívat, vzhledem k tomu, že mu to nepovolil vlastník domu či s ním neuzavřel nájemní smlouvu. Váš přítel by měl tedy bratra nejlépe doporučeným dopisem s dodejkou vyzvat k okamžitému vyklizení nemovitosti s tím, že ji užívá bez právního důvodu. Současně může požadovat zpětné doplacení nájmu, neboť se na něm bratr bezdůvodně obohacuje, když užívá zadarmo jeho nemovitost. Pokud se bratr neodstěhuje dobrovolně (příp. neuzavře nájemní smlouvu a nezačne hradit nájem), pak může přítel podat k soudu žalobu na vyklizení nemovitosti. Upozorňuji, že žádný jiný způsob vystěhování bratra z domu by nebyl legální.
4) Zde záleží, jak je věcné břemeno vymezeno v darovací smlouvě (např. že matka může užívat vymezenou část a zde vést svou domácnost a nakládat s vybavením dle vlastního uvážení). Pravděpodobně však takové právo nemá a dopouští se tak protiprávního zasahování do vlastnického práva – přítel by mohl teoreticky podat žalobu na zdržení se zasahování do vlastnického práva, zde by však bylo potřeba přesně vymezit matčino jednání a podložit jej důkazy. Spíše se nabízí cesta žaloby na zrušení věcného břemene, kde mimo jiné popíšete i toto matčino protiprávní jednání.
Pokud se tedy rozhodnete podat žalobu na zrušení věcného břemene, doporučuji Vám vyhledat pomoc advokáta, neboť nepůjde z hlediska dokazování o lehký spor, kdy nelze dopředu předjímat vyhovění žalobě. Bude zde také záležet na posouzení matčiných poměrů – zda by měla kde bydlet, výše jejích příjmů apod. V případě, že spor vyhrajete, bude matka povinna uhradit žalobci veškeré náklady.
Je zde ještě jedna varianta, a sice prodat nemovitost – samozřejmě i s věcným břemenem, které bude mít vliv na cenu. Nový vlastník bude mít také povinnost strpět užívání nemovitosti matkou, proto se takové nemovitosti prodávají pod cenou. Je tedy na příteli, aby zvážil, jaké řešení bude pro něj nepřijatelnější.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.