Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.67 (3 hlasů)

Rád bych se s Vámi poradil ohledně sporu, který vede náš děda se svojí dcerou. Dle darovací smlouvy, kde úvodní znění Vám posílám v příloze, je jeho dcera obdarována nemovitostí, kde je zřízeno břemeno na bezplatné užívání bytu, kuchyně a přilehlých částí dle darovací smlouvy. V současné době se situace vyhrotila natolik, že dcera se přestala o dědu starat a vymáhá po něm dluh za neuhrazené energie.

Je jeho dcera v právu a na uvedenou částku má nárok, nebo zda se má děda obrátit na advokáta a řešit situaci soudně. Za případnou odpověď předem děkuji. Milan.

 

ODPOVĚĎ:

Bohužel věcné břemeno je skutečně spojeno pouze s právem bydlet bez hrazení nájmu. Energie, které oprávněný ze služebnosti spotřebuje, ovšem hradit musí. Smlouva, kterou dokládáte, vůbec neupravuje otázku nájmu a hrazení služeb, nicméně ze zákona obecně vyplývá, že vlastník nemovitosti není povinen za oprávněného cokoliv hradit, tedy všechny služby, které oprávněný ze služebnosti užívá, si musí hradit sám.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.