Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (3 hlasů)

Byl mi manželem darován dům, který jemu darovali rodiče s tím, že mají v domě právo doživotního bezplatného bydlení a užívání bytové jednotky v přízemí domu s právem bezplatného užívání veškerého domovního příslušenství a staveb uvedených v darovací smlouvě. Též darovací smlouva, uzavřená mezi manželem a jeho rodiči, obsahuje větu: "veškeré opravy a údržbu bude hradit vlastník nemovitosti."

Více specifikované věcné břemeno není. Manžel zemřel, tchýně zemřela a tchán odmítá platit za elektřinu. Za vodu i za popelnice platím já, po něm jsem pouze požadovala platby za elektřinu, neboť si již 2016-2019 topí přímotopy a jeho náklady za elektřinu hodně stouply. Za rok to činí cca 38.000 Kč. Mohu po tchánovi platbu za elektřinu požadovat? Ještě podotknu, že v domě bydlí sám. Takže je prokazatelné, že energii spotřeboval jen on. Mezi manželem a rodiči žádná jiná úmluva nebyla, ani já jsem nic s tchánem neuzavírala. Stále mi hlásí, že mu musím všechno platit. Bohužel jsem vdova, starám se o 2 děti a ještě splácím manželovy dluhy z podnikání. 38.000 Kč jsou pro mě velké peníze. Předem Vám moc děkuji za odpověď. Simona.

 

ODPOVĚĎ:
Oprava a údržba se týká jen stavu nemovitosti, veškeré energie je povinen platit ten, kdo je spotřeboval a právo v tomto nijak oprávněného z věcného břemene - tedy tchána - nechrání. Můžete tedy po tchánovi bez obav požadovat veškeré platby za energie, které spotřeboval - elektřinu, vodu, teplo.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.