Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)

Děda vlastnil zemědělskou usedlost na vesnici. Jeho dcera s manželem a synem s mými prarodiči zůstali bydlet. Děda přepsal stodolu a pozemek, na kterém je i studna, mému tatínkovi, který si vše přestavil a založil si zde podnikání (autoservis). Na základě toho, si jeho dcera tajně přepsala pouze na sebe všechny ostatní pozemky a celý dům, děda si myslel, že jí podepisuje pouze část zahrádky (nejedná se o pár metrů).

Můj tatínek, jelikož měl svých starostí dost, toto vůbec neřešil. V podnikání se mu dařilo, tak se rozhodl postavit si servis ve městě a své prostory nechal k užívání dědovi a jeho sestře s rodinou. Nikdy po nich nevyžadoval žádný nájem, dokonce dál platil i elektřinu a daň z nemovitosti. Oni objekt využívali jako dílnu a skladovací prostory pro traktor atd. Nikdy se nevyjádřili, že by si chtěli tyto prostory s pozemkem odkoupit, toto řešení jim vyhovovalo. Tatínek se rozhodl mi tento objekt darovat, protože jsme v okolí hledali místo k odpočinku od města, kde bychom si postavili rekreační domek. S tímto záměrem jsme je informovali a dohodli se, že jim dáme jeden rok, aby si všechny věci vyklidili. Chtěli zazdít okna, která vedla do dvora, vyhověli jsme jim, a chtěli věcné břemeno na studnu. S tím jsem nesouhlasila, nechci zatěžovat pozemek věcným břemenem. Navrhla jsem, že můžeme uzavřít mezi sebou smlouvu, že jim nebudu nikdy bránit v odběru vody. Nevěřím totiž, že jejich syn, který žije v Praze, jednou dům neprodá a vody není nazbyt. Mou nabídku nepřijali a rozhodli se, že budou mít vrt. Jenže voda z něj není dobrá, museli by kupovat další zařízení, jako jsou filtry atd, aby vodu mohli používat. Já se nyní obávám, že se budou snažit si vydržet věcné břemeno na studni, jelikož jim taťka i já jí povolili využívat (více než 10 let). Zabránili nám navštěvovat dědu, protože s nimi žije v domácnosti a máme se napřed ohlásit emailem, když za ním budeme chtít zajet. Do domu instalovali kamery a odinstalovali zvonek. Drží ho tam jak v domácím vězení. Včera (30.11.2019) jsem byla informována, že na našem pozemku se u studny pohybují cizí lidé, jela jsem tam a zeptala se, co tam dělají. Vysvětlili mi, že se sousedům rozbil darling a přišli na to, že problém je v nějaké součástce ve studni. Bez našeho vědomí se na našem pozemku pohybovali spolu se strýcem. Můj manžel ho tedy včera (30.11.2019) požádal, zda by nás nemohl příště informovat. Prý o co nám jde. Když jsme se ho zeptali, zda už nahlížel do našich plánů na rekonstrukci, odpověděl, že si musíme počkat. Má je již šestý týden. Strýc je mimo jiné starosta města a zdržuje vše, co se dá, nahlíží do dokumentace na stavebním úřadě a přitom nevlastní vůbec nic. Jedinou majitelkou je jeho žena (má teta). Ráda bych se tedy zeptala, zda je vůbec možnost se nějakým způsobem bránit. Došla mi totiž trpělivost. Děkuji předem za ochotu.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dobře chápu, že na Vašem pozemku je studna, ze které je čerpána voda do domu, který patří sestře Vašeho tatínka a dům byl zásobenou touto vodou již dávno, je pravda, že věcné břemeno ze studny vydrželi. Pokud by se ale chtěli o vydržení soudit a zapsat věcné břemeno do evidence nemovitostí, muselo by být zjevné, že není možné vodu pro dům zajistit jinak. A pokud mají vrt, pak je zřejmé, že voda z Vaší studny jediným zdrojem vody není, a soud by skutečně velmi pečlivě posuzoval, zda věcné břemeno zřídit či nikoliv. Pohybovat se na Vašem pozemku bez Vašeho souhlasu nikdo nemůže, pouze pokud by bylo zřízeno věcné břemeno, museli byste oprávněnému z věcného břemene umožnit přístup pro případ havárií či nutnosti řešení nějakých nenadálých stavů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.