Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Rádi bychom koupili nemovitost, která je zatížená historickým časově neomezeným reálným břemenem "výstavbou a udržováním zdi" z roku 1927. Banka si stanovila jako podmínku čerpání hypotéky vymazání tohoto věcného břemene z katastru nemovitostí ČR, tedy KNČR, nicméně VB zatěžující naší nemovitost je ve prospěch dalších dvou parcel vlastněných jinými vlastníky se zástavními právy pro jejich banky.

Pro nás je proto asi jediná reálná možnost vymazání VB z KN získání souhlasu oprávněných vlastníků o zrušení VB a pravděpodobně i vyjádření z jejich banky, je to tak? Při dalším zkoumání jsme ale zjistili, že časově neomezená reálná VB musí disponovat vykupitelností. Tuto podmínku ale naše VB z roku 1927 nesplňuje, je proto na tomto základě možné nějakým způsobem zneplatnit samotnou existenci takto starého VB a vyhnout se tak obtěžování sousedů s nejistým výsledkem? Nebo toto historické VB nemusí splňovat podmínku vykupitelnosti, bylo-li založeno v roce 1927 za pravděpodobně zcela jiných zákonů? V příloze zasílám původní listinu o VB. A pokud by šlo VB na základě absence vykupitelnosti vymazat, existuje šance, že se toto vyřídí nějakým "bezbolestným" rychlým způsobem nebo je nutné jít soudní cestou? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den. Ida

ODPOVĚĎ:

Pokud budou oprávnění z věcného břemene ochotni uzavřít smlouvu o zrušení věcného břemene, pak tuto smlouvu vložíte do katastru nemovitostí a tím by mělo být věcné břemeno vymazáno. Jelikož se jedná o soukromoprávní institut, je čistě na smluvních stranách, jaké podmínky si domluví a co případně za zrušení budou požadovat. Dle mého názoru tedy stačí uzavřít smlouvu o zrušení VB a tuto vložit do katastru nemovitostí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.