Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Přítel vlastní chatu. K ní vede příjezdová cesta přes cizí pozemek (v katastru uvedeno jako ostatní plocha), na němž má bezpochybně (dáno smlouvou) můj partner věcné břemeno průchodu a průjezdu. Potřebuji vědět, zda a na koho všeho se toto břemeno vztahuje. Poznamenávám, že jej využíváme uměřeně jen pro příjezd a odjezd, občas projdeme s odpadem, vyvenčit psa apod.

Snad 2x ročně k nám přijede návštěva nebo rodina mého druha, 1 x ročně mé dospělé děti. Prosím o odpověď, na koho všeho se toto věc. břemeno vztahuje. Budu velice vděčna za Vaši odpověď.   Johana

 

ODPOVĚĎ:
Na tuto otázku Vám bohužel dá odpověď pouze smlouva, kterou bylo věcné břemeno zřízeno. Pokud ji nemáte k dispozici, můžete si ji vyžádat na katastru nemovitostí. Ve smlouvě totiž musí být jasně definováno, na koho se věcné břemeno vztahuje, zda pouze na konkrétní osobu nebo na jakékoliv osoby, které užívají určitou nemovitost. Pak by se vztahovalo fakticky na kohokoliv, kdo se do dané nemovitosti potřebuje dostat a věcné břemeno nezneužívá - např. vjížděním těžké techniky, traktory, apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.