Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Potřeboval by poradit ve věci ohledně mého věcného břemena. 2014, na žádost matky, my s bratrem se vzdali dědictví po zemřelým otci, v její prospěch s tím, že na celou nemovitost a pozemek, kterou matka vlastní (bez vymezení a určení konkrétní části) bylo zřízeno věcné břemeno doživotního užívání pro mě a bratra. Dům je velký (8 bytů a 2 nebytové prostory).

Z důvodu toho, že matka a bratr v tom to domě bydlí, a zbytek bytů a nebytovek matka pronajímá, nikdy mi nebylo umožněno do domu nastěhovat se. Bratr na rozdíl ode mne, v domě užíval 2 byty a na pozemku postavil velkou garáž pro své auto. Já celou dobu bydlím s rodinou v nájemním bytě, kde platím obrovský nájem. Snažila jsem se s matkou jednat, ale bohužel ona mi jen slibovala, ale žádný z bytů neuvolnila.
Před par měsíci jsem se náhodně dozvěděla, že pokud svého práva opravdu nezačnu využívat – mohu v konečné fázi o toto právo přijď – věcné břemeno muže byt promlčeno.
Proto počátkem března tohoto roku, jsem byla nucena poslat matce doporučený dopis s žádosti o uvolnění jednoho z bytů k mému užívaní a také dohodu o sdílení věcného břemena.
Na což v zapěti jsem obdržela odpověď, že matka už není majitelem nemovitostí a že celí dům a pozemek darovala bratrovi, který převzal povinnosti jako oprávněný a od teď to vše bude řešit on. Matka v domě naopak teď má stejné věcné břemeno jako já. Ale ona dál všechny byty pronajímá na své jméno (i když vím, že toto už nesmí dělat, nemůže pří věcným břemenu užívaní mít z toho požitek, zákon to zakazuje)
Bratrovi jsem poslala stejnou žádost o uvolnění části nemovitosti a pozemku k mému užívání a také dohodu o sdíleni nemovitosti, ale bratr na mé výzvy nereaguje.
Dovoluji si Vás teda tímto uctivě požádat o radu, jak mám postupovat dál. Pokud bych podala žalobu k soudu, na co mám vlastně právo? Pokud smlouva o věcném břemeni je sepsaná na celou nemovitost a pozemek, čeho se u soudu mohu domáhat? O určení, jak velké části k užívání mohu soud požádat? Toto už nechci nechat jen tak.
Předem Vám děkuji za ochotu a vstřícnost.
S pozdravem Milena

 

ODPOVĚĎ:
Své právo z věcného břemene můžete uplatnit žalobou u soudu. Nejprve však zašlete bratrovi předžalobní výzvu (pozor – musíte mít k tomu doklad o doručení, např. výzvu zašlete doporučeně) a pokud stále nebude reagovat, pak podejte žalobu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.