Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

1996 jsem dostala od od svého otce darovací smlouvou pozemky, které otec dostal zpět formou restituce. Tyto pozemky jako jeho dcera vlastním od roku 1996. 02/2019 jsem větší část pozemků prodala, můj dotaz zní: musím z těchto získaných financí platit daň? Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Z takto získaných financí nemusíte platit daň, ani jej neuvádíte v daňovém přiznání, protože příjem z tohoto prodeje je osvobozen od daně z příjmů fyzických osob. Splňujete nárok na osvobození od daně podle §4 odst. 1 písmeno b) zákona o daních z příjmů, kdy je příjem z prodeje nemovitých věcí osvobozen od daně z příjmů, pokud doba mezi nabytím vlastnického práva k nemovitým věcem (pozemkům) a jejich prodejem přesáhne dobu 5 let (tj. musíte pozemky vlastnit alespoň 5 let, Vy vlastnila jste pozemky více než 22 let, podmínky splňujete).
Pouze pokud by byl takto osvobozený příjem vyšší než 5.000.000 Kč, tak musíte splnit oznamovací povinnost a oznámit přijetí takového osvobozeného příjmu finančnímu úřadu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.