Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Požádali jsme syna, aby nám koupil byt, z důvodu přestěhování blíž k rodičům, kteří byli staří, nemocní a potřebovali pomoc. Za koupený byt, jsme zaplatili synovi z prodeje našeho bytu, do kterého jsme se nastěhovali a platili veškeré výlohy, včetně náklady do bytového fondu. Syn nás ale požádal, že si chce vzít hypotéku pro rekonstrukci domu po rodičích a aby zakoupený byt pro nás, byl zatím zapsán v katastru nemovitosti na jeho jméno, s tím že po rekonstrukci domu, byt přepíše na nás.

Bohužel, syn tragicky zemřel a byt v dědickém řízení zdědil jeho syn. V uvedené, bytě bydlíme více než 10 let a podle obč. zákona č. 89/2012 Sb. § 109 a odst. 2 a § 1043, odst. 1. jsme splnili podmínku jeho"vydržen."Můžeme požadovat, aby na základě uvedeného obč. zákona č. 89/2012 Sb. nám uvedený byt patři, nebo se jedná jenom o vydržení věcného břemena?
Děkuji, Emil

 

ODPOVĚĎ:
O vydržení vlastnického práva se nejedná, neboť jelikož se jedná o nemovitost, která je zapsaná ve veřejném registru - katastru nemovitostí - vydržení vlastnického práva se zde vůbec neuplatní. Vydržení věcného břemene je v daném případě reálné a můžete jej požadovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.