Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (2 hlasů)

Mám dotaz ohledně věcného břemene neboli nově služebnosti chůze jízdy. Jedná se o můj pozemek 643/3 přes který má soused věcné břemeno chůze a jízdy. Soused si otevřel prodejnu v budově 1419 a přes můj pozemek tam jezdí nákladní vozidla s materiálem a točí se tam osobní vozidla pro materiál, aby ho nemuseli nosit ručně předem. Okno z ložnice směřuje přímo k vratům, která udělal u jeho skladu.

Další věc je to že soused vlastní prostřední halu 1419 a jednu polovinu haly 318, druhou polovinu vlastní matka jeho partnerky. Tato hala má vlastní cestu a tou se dá přijet i ke středové hale tak by mělo být věcné břemeno chůze a jízdy napsané na budovu 1419 zbytečné.
Děkuji, Evžen


ODPOVĚĎ:
Otázkou je, zda je služebnost chůze a jízdy přímo ve prospěch určité osoby či nemovitosti. I když by byla ve prospěch nemovitosti, zajisté není ve smlouvě uvedeno, že se jedná o služebnost v rozsahu pokrytí podnikatelských aktivit souseda. Doporučovala bych Vám tedy zahájit jednání o zrušení služebnosti, pokud nebude možná dohoda, pak se obrátit na soud, neboť je zřejmé, že soused služebnost zneužívá a navíc, pokud je k jeho nemovitosti i jiný přístup, a to ještě přes jeho další nemovitost, není pochyb, že by soud služebnost zrušil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.