Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem majitelkou cesty, kterou sama nevyužívám, ale chodí/jezdí po ní sousedé, někteří se služebností a jiní bez.
Jak lze vymáhat věcné břemeno po jednom protivovi, který nás tady kolem všechny prudí, sám po cestě jezdí, služebnost zřízenou nemá, aniž bych neznemožnila pohyb po cestě ostatním sousedům? Volat PČR až tady bude autem?

Přístup k nemovitosti může mít z obecní veřejné komunikace, ale tam má zasazené túje). A ještě jeden spojený dotaz k údržbě této cesty - zbavuje vlastníka cedule Komunikace se v zimě neudržuje povinnosti komunikaci udržovat (např. odklízení sněhu? )
Děkuji moc, Ludmila

 

ODPOVĚĎ:
Pokud nemá dotyčná osoba zřízeno věcné břemeno, pak by samozřejmě po cestě jezdit neměla, nicméně abyste jí v tom zamezila, musela byste věc ošetřit např. závorou. Což by byl zase problém pro ostatní uživatele. Policie Vám v tomto problému nepomůže, neboť se jedná o občanskoprávní spor, který Policie řešit nebude. Částečným řešením by tedy bylo se všemi uzavřít smlouvu o zřízení věcného břemene, i s oním člověkem a požadovat po něm věcné břemeno úplatné, tedy po něm chtít úplatu za zřízení věcného břemene. Pokud jde o ceduli, pak tato zcela nezbavuje majitele odpovědnosti za škody, které event. díky neupravené cestě vzniknou.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Může majitel cesty žádat zřízení věcného břemene jen po jednom uživateli cesty a od ostatních toto nevyžadovat?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.