Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

26.2.2021 osvojen pes z útulku. Ve smlouvě jsem podepsala, že jsem povinna psa do 31.1.2022 nechat vykastrovat na smluvním pracovišti, a že útulek převezme zvíře zpět pokud kastrace nenastane. Smlouvu podepsala s poznámkou "v zástupu" paní, která podle OR nejedná za útulek a nepředložila doklad o zastupování. Nechci v dohledné době psa nechat kastrovat. Ptám se, zda je kastrace vymahatelná, zda mi mohou psa vzít a zda je smlouva platná.

ODPOVĚĎ:
Skutečnost, že paní není zapsaná v OR jako osoba, která je oprávněna podepisovat tento typ smluv, neznamená, že je smlouva neplatná. Společnost může být zastoupena i jinými osobami, kdy i takové právní jednání je platné. Závazek psa vykastrovat je vymahatelný, resp. právo odstoupit od smlouvy, pokud nedojde ke kastraci, může být využito (je to právo, nikoliv povinnost, skutečnost, že nenecháte psa vykastrovat neznamená automaticky, že se smlouva ruší, pouze vzniká druhé smluvní straně právo od ní odstoupit, záleží pak na druhé smluvní straně, zda tohoto práva využije či nikoliv).
Doporučuji se obrátit na Voříškov a vyjednat s nimi úpravu smlouvy, aby nebyla kastrace povinná, např. kvůli zdravotním důvodům apod.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.