Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Stavím rodinný dům na klíč. Ve smlouvě o dílo je zahrnuto i provedení a zprovoznění vodovodní přípojky. V návaznosti je třeba překopat obecní asfaltovou málo frekventovanou komunikaci (cesta na šířku cca 2,5-3 m). Starostka po mně chce podepsat Smlouvu o právu provést stavbu.

Myslím si, že by se tato smlouva neměla týkat pouze mne, jako majitelky sousedícího pozemku s komunikací, ale také toho, kdo dílo koná a odpovídá za něj. Předem děkuji za rychlou odpověď. S pozdravem Marie.

 

ODPOVĚĎ:
Tento typ smlouvy se zcela standardně uzavírá jen mezi vlastníkem komunikace a stavebníkem, který hodlá postavit dům a k němu zřídit zmiňovanou přípojku.
Za zřízení přípojky fakticky odpovídáte Vy, a to i když ji reálně provádí jiná osoba, jelikož Vy tuto osobu vybíráte (určujete, kdo přípojku fakticky provede). V rámci smlouvy s touto osobou pak zakotvujete její odpovědnost za případnou škodu, kterou by při zřizování přípojky způsobila.
Začlenění zhotovitele do smlouvy pak není žádoucí i z toho důvodu, že pokud by se po uzavření smlouvy tento zhotovitel změnil, bude třeba změnit i smlouvu s obcí, což může být komplikace.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.