Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

O letních prázdninách 2020 jsme koupili parcelu, nyní už je na nás napsaná. Spolu se smlouvou jsme podepsali také dodatek, že nám prodávající ještě do konce srpna 2020 provede určité terénní úpravy a označí přesné hranice parcely pomocí geodetů - abychom tyto hranice měli pevně dané.

Ve smlouvě ale nebyly žádné sankce pro případ, že termín nedodrží a slíbené terénní úpravy neprovede - což se ale bohužel stalo. A nám tak vznikají komplikace spojené s tím, že jsme s tímto termínem už počítali a domluvili si projektanta, který už měl v této době pomalu začít s prací na projektu - ale nemůže, protože parcela není zarovnaná a on tak nemůže provést zaměření potřebné pro tvorbu projektu. Původního majitele jsme se snažili několikrát kontaktovat, ale vždy si našel nějaký "důvod", proč to ještě neudělal (jednou nedostatek hlíny a čekání na zahájení výkopových prací, ze kterých hlínu přiveze; jindy zase nevhodné počasí atp.). Komunikujeme s sním pomocí e-mailů, takže všechny jeho sliby a souhlasy s našimi požadavky máme od něj písemně. Plus ten jím podepsaný dodatek. Nevím, jestli je to dostatečné popsaní té situace, ale je to asi vše, co o tom můžu říct. A napadlo mě, jestli zkrátka na základě těch jeho příslibů, dokonce písemných a podepsaných, se to nějak nedá řešit, vyžadovat nebo vymáhat, ačkoliv, jak jsem psal výše, nejsou domluvené žádné sankce. Tak jestli třeba neexistují nějaké sankce obecné, které není třeba specifikovat. Mějte se krásně, předem děkuji za váš čas. S pozdravem a přáním hezkého dne, Dominik.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon zná obecné sankce v případě prodlení s plněním peněžitého dluhu (např. Vrácení půjčky). Nicméně u nepeněžitého dluhu, jako je ve Vašem případě, obecné sankce za prodlení stanoveny nejsou.
Nicméně to neznamená, že toto jednání je zcela nepostižitelné. V každém případě můžete požadovat náhradu škody, která Vám tímto prodlením vznikla.
Doporučuji se na prodávajícího písemně obrátit a zaslat mu tzv. předžalobní výzvu, ve které jej vyzvete ke splnění povinností ze smlouvy a současně jej vyzvete k náhradě škody, která Vám jeho prodlením vznikla.
Vzor výzvy naleznete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.