Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlíme s přítelkyní ve dvougenerační vile, která je 45 let stará. Nahoře bydlíme my, dole moje babička. Platíme pouze za režii 1/2 domu. Dům potřebuje nutně rekonstrukci (prasklá trubka na odtok z WC, prasklé trubky na vodu v koupelně - prosakující voda do zdiva, staré elektrické vedení - 1/4 vypínačů a zástrček už nefunguje, praskající plynové topení atd.).

Jediný, kdo má finanční prostředky na rekonstrukci jsem já a tak babička přišla s nápadem připsání mě do závěti za to, že dům zrekonstruuji. Můj otec 1/2 domu, já 1/2 domu a cca 150.000 Kč vyplacení mému bratranci. S otcem mám právnicky vše vyřízené - vzdá se domu v můj prospěch. Bratranec dostane pouze finanční částku od toho, kdo bude dědit. Počítám s problémem, když udělám kompletní rekonstrukci domu, který není můj (cca 1.500.000 Kč) a postupem času dojde na dědické řízení, přijde se na to, že dům je napsán na někoho jiného, než na mne s otcem (bratranec, kamarádka apod...). Jak investovaných 1.500.000 Kč (vše by bylo doloženo firmou) vrátit zpět? Samozřejmě se vším, co k tomu patří.   Popřípadě existuje nějaká smlouva, se kterou bych měl jistotu, že dostanu svoje peníze zpět? Babička chce být za svého života jediným vlastníkem nemovitosti.   Děkuji. Rostislav.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud dojde k situaci, že budete investovat do nemovitosti, která není ve Vašem vlastnictví, tak by bylo nejideálnější mít k dispozici doklady o investicích, tedy nákup materiálu, platby za řemeslníky, také fotodokumentaci a v případě jakéhokoliv problému v dědickém řízení byste mohl investice přihlásit jako pasivum dědictví, tedy po dědicích žádat to, co jste do domu vložil. Pokud budete mít listiny, kterými investice prokážete, neměl by být v dědickém řízení žádný problém.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.