Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Po uzavření SoD a uhrazení 100% ceny díla tj, 516.000 Kč na dodávku plastových oken (podmínka získání slevy na okna, časově omezená) cca po třech týdnech jsme obdrželi e-mail (komunikace pouze po e-mailu, nikdy jsme osobně s nikým nejednali), že se spletli a aby zakázka byla realizovatelná, máme doplatit 100.000 Kč nebo odstoupí od smlouvy.

Na uhrazení ceny díla jsme si vzali úvěr 500.000 Kč (bance zaplatíme cca 635.000 Kč i v případě předčasného zaplacení úvěru). Po omluvě následovala nabídka na změnu profilů oken (podstatně nižší kvality), kterou jsme neakceptovali.   Jako odpověď přišlo konstatování, že v dodávce jsou obloukové dveře a okna a ty z jiného než nově nabízeného profilu nejdou zhotovit (to je v rozporu s tím, co je uvedeno na webových stránkách prodejce a toho, co při zaměření nám sdělil jejich technik). Toto jsme označili za účelové tvrzení.   Navrhli jsme, že s jejich problémem jim pomůžeme a připlatíme 20 tisíc. Tím jednání s obchodním zástupcem skončilo a věc předal jednateli společnosti. Tomu jsme učinili ještě větší nabídku, že doplatíme 30 tisíc s tím, že zbytek by byl v jejich režii. Odpověď od jednatele je, že nám nebude dotovat okna a odstupuje od smlouvy a dá pokyn do účtárny k vrácení kupní ceny.   Z jejich účtárny přišel e-mail, že máme sdělit č. ú. , na které zašlou peníze. Ještě jednou jsme kontaktovali jednatele, že budeme ale požadovat i náklady spojené s bankovním úvěrem. Odpověď že si není vědom, že by museli hradit úroky banky. Na lince ČOI nám poradili, že máme trvat na plnění smlouvy a obrátit se na institut ADR (tento institut je uveden i ve všeobecných obchodních podmínkách prodejce v případě řešení sporů). Pozn. SoD jsme z naší strany podepsali a zaslali zpět dle pokynů. K dnešnímu dni (26.5.2023) nemáme od dodavatele smlouvu podepsanou a zaslanou zpět. DOTAZ: Myslíte si, že máme nárok na vrácení kupní ceny + úroky 135.000 Kč (jako náhradu škody) soudní cestou? Na ADR jsem se již obrátil, nechci předjímat výsledek, pouze být připraven na to, když by spor měl pokračovat. Z mého laického pohledu to má znaky klamavého jednání ze strany zhotovitele. Časově omezená nabídka; uhrazeno 100% ceny díla; navýšení ceny jinak dílo nebude dokončeno a odstoupí od smlouvy; nerespektování vícenákladů objednatele. Děkuji Ivo.

 

ODPOVĚĎ:
Zhotovitel může od smlouvy odstoupit jen pokud tak určí smlouva nebo zákon. Primárně doporučuji důkladně prostudovat smlouvu (zde i bez ohledu na to, že ji nemáte podepsanou od druhé strany), zda může dle smlouvy zhotovitel od ní odstoupit z uvedeného důvodu, Pokud nikoliv, nemůže odstoupit ani ze zákonného důvodu.
Zákon totiž umožňuje, aby odstoupil od smlouvy, pokud druhá smluvní strana (Vy) podstatným způsobem porušíte svou smluvní povinnost. K tomuto ovšem nedošlo.
Doporučuji trvat na splnění smlouvy, v případě, že ani přes opakované urgence nebude smlouva splněna, můžete od ní Vy odstoupit pro její podstatné porušení a požadovat vrácení uhrazených částek, případně i náhradu škody (úroky).
Doporučuji komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.