Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme příspěvková organizace, která pronajímá byty zvláštního určení (nejsme Domov pro seniory, naši obyvatelé ale mají možnost využívat pečovatelské služby). V těchto bytech bude probíhat od 1.9.2023 rekonstrukce. Bude se jednat o výměnu rozvodů teplé a studené vody, elektřiny v koupelně a předsíně. Vše je v havarijním stavu a na tuto rekonstrukci je již projekt a dotace od Městského úřadu.

Každý náš senior má svůj byt (garsonka cca od 22m2 nebo 1+kk cca od 43m2 /pro jednotlivce i manželské páry), nájem se pohybuje od 1.203 Kč – 3.009 Kč. Seniorům bude po dobu rekonstrukce v jejich bytě k dispozici náhradní byt v našem zařízení. V náhradním bytě by senioři platili nájem a služby (vodné, teplo, elektřinu) na základě smlouvy o nájmu na dobu určitou (náhradní byt) a v původním bytě by tyto náklady nájemníka byly pozastaveny a přechází na naši organizaci. V původním bytě provedeme odečty, ke dni, kdy se přemístí do náhradního.   Bude se jednat o asi 2 měsíce. O plánované rekonstrukci budou nájemníci seznámeni nejméně 3 měsíce jak osobně na společném setkání, tak i každý písemně jmenovitě. Tím, že budou mít náhradní bydlení na stejné adrese, mohou využívat i nadále veškeré služby, které mají nasmlouvané – donáška obědů, pečovatelská služba, kulturní vyžití apod. Smlouvu o nájmu v rekonstruovaném bytě ukončovat nechceme, kdo bude chtít, vybavení nemusí stěhovat, vše může zůstat na svém místě (kromě rekonstruované koupelny a předsíně), tyto věci zůstanou za uzamknutými pokojovými dveřmi.   Kdo prosím bude mít zodpovědnost za uzamknutou místnost (dveře jsou prosklené, můžeme opatřit pevné dřevěné krytí skla). Stačí sepsat písemně dohodu s nájemníkem, že pokud si v této místnosti nechá vybavení bude za něj zodpovědný on?   Byt, který jim bude nabídnut po dobu rekonstrukce bude zařízen (kuchyňská linka, jídelní stůl, židle, postel/postele, vestavěná skříň v předsíni, koupelna a WC. Náš dotaz zní, jak máme postupovat, spíše co všechno nám zákon umožňuje? Pokud budou mít možnosti výše uvedené – náhradní bydlení ve vybaveném bytě (vč. nájmu a záloh), na rekonstruovaném bytě pozastavenou platbu nájmu a služeb/záloh na el. , vodu a topení. Můžeme takto postupovat? Velice děkujeme za Váš čas a odpověď. Edita.

 

ODPOVĚĎ:
Této situaci se věnuje zejména § 2259 Sb. , Občanského zákoníku, který upravuje problematiku úprav a jiných stavebních změn bytu nebo domu. Vychází se ze zásady, že v případě nutnosti provádění úprav není třeba ukončovat nájemní vztah, a též se k provedení úprav vyžaduje až na tři výjimky souhlas nájemce. Těmito výjimkami, kdy souhlas nájemce pronajímatel nepotřebuje, jsou případy, kdy:
1) změna domu nebo bytu nesníží hodnotu bydlení a lze ji provést bez většího nepohodlí pro nájemce (např. výměna výtahu) ;
2) změna byla přikázána orgánem veřejné moci;
3) změna musí být provedena, protože hrozí přímo zvlášť závažná újma.
Jestliže pak k provedení úprav není nutný souhlas nájemce, může pronajímatel započít s pracemi až poté, co se vůči nájemci zaváže poskytnout přiměřenou náhradu účelných nákladů, které nájemci vzniknou v souvislosti s vyklizením bytu, a zaplatí nájemci na tyto náklady přiměřenou zálohu. Pod tímto si lze představit povinnost zajistit nájemci možnost mít jiné bydlení, resp. uhradit nájemci zálohu na náklady účelně nájemcem vynaložené v souvislosti s vyklizením bytu a zajištěním si bytu jiného po dobu úprav, tedy konkrétně nejen stěhovací náklady, ale i nájemné v náhradním bytě, který si nájemce na dobu provádění úprav zajistí. Rovněž je pronajímatel povinen sdělit nájemci nejméně tři měsíce před zahájením prací alespoň povahu těchto prací, předpokládaný den jejich zahájení, odhad jejich trvání, nezbytnou dobu, po kterou musí být byt vyklizen a poučení o následcích odmítnutí vyklizení. Jestliže nájemce neprohlásí do deseti dnů po oznámení, že byt na požadovanou dobu vyklidí, má se za to, že vyklizení bytu odmítl. Pokud si nájemce chce ponechat vybavení ve stávajícím bytě, riskuje samozřejmě ztrátu či zničení věcí a pokud podepíše, že byl s touto variantou seznámen, odpovídá si za to on sám. Jinak obecně Vámi nastíněný postup je zcela právně v pořádku, v souladu s výše uvedenou citací zákona.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.