Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pronajatý malý nebytový prostor. Protože byly pro jeho provozování nutné nějaké úpravy elektrorozvodů (vlastník souhlasil) najal jsem firmu. Při provádění prací ale došlo (přepětím) k poškození motorků na předokenních žaluziích - shořely.   Nyní mi firma zaslala fakturu na úhradu nově nainstalovaných motorků.   Jak se zachovat?

Řemeslníci způsobili škodu, takže by cenu za vyměněné motorky neměli požadovat. Kdo je tady poškozený - já nebo pronajímatel? Pokud by se hypoteticky neprokázalo, že to zavinili oni, ale např. bouřka atd. , kdo je povinen to zaplatit? Majitel má nemovitost samozřejmě pojištěnou. Děkuji.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je požadována náhrada škody, je samozřejmě třeba zejména prokázat, kdo škodu způsobil, a že skutečně vznikla v příčinné souvislosti s jeho jednáním. Tedy Vy byste měl fakturu uhradit, ale zároveň se domáhat náhrady škody za zničení motorků, případně se pokusit domluvit na vzájemném zápočtu. Pokud bude firma odmítat odpovědnost, bylo by vhodné, aby se majitel obrátil na svou pojišťovnu, protože škoda se váže k bytu, a pokud je ten pojištěn, měla by pojišťovna plnit. A pokud by se jednalo o situaci, která byla zaviněna nikoliv jednáním řemeslníků, pak situaci musí řešit primárně pojišťovna.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.