Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (2 hlasů)

Mám postavený dům na pozemku v obci XXX, vedle kterého je sousedova volná plocha jako stavební plocha asi 7000 m2, kterou nechávají jako investici pro své děti. Protože jsem koupila pozemek vedle nich, od jiného vlastníka, musela jsem nechat postavit ploty z obou strany.

Sousedé se o tyto pozemky příliš nestarají, 2x ročně je nechají posect. Jinak na tyto pozemky nikdo nechodí. K posečení využívají služeb Plemenářského podniku, které je sekají 2x ročně kombajnem. 2021 při podzimním sekání vzniklo na mém plotu docela velké poškození - Jedna velká díra je a byla zašita vyrvaným drátem a druhá díra tam dodnes je cca 50 x 50 cm a vytržené dráty. asi po ploše 5 m. Nahlásila jsem tuto skutečnost jak sousedům - písemně, tak písemně Plemenářskému podniku. Plemenářský podnik se vyjádřil, že oni to neudělali, sousedka se ozvala pouze pomocí SMS, že snad bude situaci někdy řešit, ale je to již delší doba, co se nikdo neozývá.   Mám s nimi samozřejmě jako se sousedy další problémy, Tráva u plotu přerůstá do výše 1m - z oken ložnice v přízemí není vůbec vidět, protože jsou nízko nad zemí, jejich neposečená tráva ze 7000 m2 samozřejmě semení a vše lítá na můj trávník a záhony, které už nejsou trávníkem a záhony, poněvadž nestačím plevel vybírat. Šlo mi o dobré sousedské vztahy, tak jsem 15 let mlčela, ale rozervaný plot už se mi nelíbí a na své náklady bych ho nechtěla opravovat a díly vyměňovat.   Poraďte prosím, jak postupovat. Gabriela.

 

ODPOVĚĎ:
Majitel sousedního pozemku odpovídá za škodu, kterou Vám úpravou svého pozemku způsobil. Doporučila bych tedy být v daném případě ráznější, resp. pokud ke škodám dochází, okamžitě to řešit. Nejprve upozorněním a výzvou k náhradě škody a pokud nebude adekvátní reakce, tak případně i žalobou k soudu. Chápu ale, že sousedské vztahy jsou vždy křehké a není dobré se soudit, ale sousedé zase nemohou zneužívat Vaší snahy se nehádat. Tedy určitě se dožadujte náhrady způsobené škody formou doporučeně zaslané výzvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.