Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vytopila jsem souseda 22.9.2020. Když se dozvěděl, že pojišťovna to nebude platit, tak přestal se mnou mluvit a odmítl mě pustit do bytu. Můj řemeslník se ani nemohl podívat, jak to vypadá. Já jsem se vnutila do bytu až 8. den. Mám 6 fotek. Nic nebylo sepsáno ani dohodnuto. Dost hrubě nám bylo řečeno, že mi dají faktury a já je zaplatím.

Co se také stalo. 30.5.2021 začal s likvidací a 14.7.2021 donesl faktury bez dohody a peníze chtěl na ruku. Mám fotku, kde je vidět, že část lina je jen odhozené a jinde ještě leží 8. den na podlaze. Lino je také naúčtované. Větrání taky, jen na větračku. Přijde mi to jako záměrné nadhodnocení škody. Nevím co mám čekat a zároveň se bojím něco zaplatit, aby nedošel za pár měsíců zase. Už teď mi bylo řečeno, že má plíseň. Opravu ani řemeslníka jsem neřídila a podle mne to musí reklamovat u toho kdo to dělal. Bojím se, že něco zanedbám. Bylo mi řečeno, že to mám dát na pojišťovnu družstva. Předseda družstva říká, že na to nemám právo. Jsem členem a pojišťovna zahájila šetření, ale poškozený odmítá tuto variantu. Nemůžu jim věřit, protože jsem zjistila že lže. Prosím o radu protože stále slyším čekej. Má svoje pojištění domácnosti a tak nechápu proč je nepoužil. Pak bych platila jí. Potřebuji vědět jaké dokumenty požadovat a nebo co sepsat, abych zaplatila opravdu jen způsobenou škodu. Děkuji Pavlína.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud poškozený cokoliv nárokuje, musí škodu především hodnověrně prokázat a vyčíslit. Standardní postup je takový, že pokud je domácnost pojištěna, tak do domácnosti přijde likvidátor a škodu zdokumentuje. Pokud poškozený nic nezdokumentoval a začal opravovat, tak těžko bude prokazovat, co přesně se stalo. Já Vám tedy radím, abyste nic neplatila. Plaťte jen v případě, že prokáže rozsah škody a náklady, které s tím vznikly. pokud ovšem škodu hodnověrně neprokáže, nebude úspěšný ani u soudu. Tedy Vy nemusíte chystat žádné dokumenty ani cokoliv sepisovat, to poškozený Vám musí doložit hodnověrné důkazy o způsobené škodě. Pokud by doložil, už bych doporučila obrátit se na advokáta a probrat s ním další postup.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.