Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V mém zrekonstruovaném bytě vznikla havárie, která byla způsobena chybou předchozího majitele. Tento mi ale odmítá zaplatit druhou část opravy s tím, že první část již byla drahá. Rozhodla jsme se tedy vymáhat dluh úřední cestou. Pokud vím, jde to řešit mimosoudně, nějakým občansko-právním řízením.

Můžete mi tedy poradit, které řízení je to správné, na jakou instituci se mám obrátit, pokud to není přímo soud a jaké jsou tam poplatky. A v případě, že bych spor vyhrála, je předchozí majitel povinen uhradit i ten poplatek? Děkuji a jsem s pozdravem. Dominika.

 

ODPOVĚĎ:
Mimosoudní řešení sporů je možné, např. Před rozhodcem, nicméně s tímto řešením musí souhlasit druhá strana, což za situace, kdy zde již spor je, není příliš pravděpodobné. Pokud tedy druhá strana nebude souhlasit s mimosoudním řešením sporu (její souhlas je podmínkou), nezbývá než se domáhat práva před soudem.
V případě, že byste byla v řízení úspěšná, je druhá strana povinna Vám nahradit náklady, které Vám vznikly, a to včetně soudního poplatku.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.