Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem vlastníkem jedné garáže v řadě 6-ti garáží s rovnou střechou (bez atiky). Vlastník sousední garáže léta neudržuje svou část střechy (lepenku), která je z hlediska krytiny již naprosto nefunkční, popraskaná, vydrolená a mně od něho zatéká do garáže - při dešti kape ze stropu i po stěně a opadává omítka.

Před nedávnem jsem obnovil několikavrstvý asfaltový nátěr nad svou garáží a z části i nad tímto sousedem. Zatékání se sice zmírnilo, ale nezastavilo. Souseda je velice složité kontaktovat, svou garáž téměř nepoužívá (nikdy za 15 let (2005-2020) jsem ho tam neviděl) a je takřka nemožné ho běžným požádáním dotlačit k nápravě. Prosím, existuje nějaká možnost, jak postupovat, nebo na koho se obrátit (např. stavební úřad? ), aby dotyčnému nařídili provedení nezbytných úprav, aby nedocházelo ke škodě na mém majetku? Samozřejmě nemám v plánu se ujmout opravy jeho střechy ve vlastní režii, ať už kvůli financím, tak ani kvůli případné jeho stížnosti, že opravuju jeho majetek. Děkuju za odpověď a za radu. Vladimír.

 

ODPOVĚĎ:
Dobrý den,
na svůj dotaz jste si de facto odpověděl sám. Tím, kdo by Vám mohl ve Vámi popsané situaci pomoci, je místně příslušný stavební úřad.
Dle § 132/2 stavebního zákona jsou stavební úřady oprávněny:
a/ provádět kontrolní prohlídky stavby,
b/ nařizovat neodkladné odstranění stavby,
c/ nařizovat nutné zabezpečovací práce na stavbě,
d/ nařizovat nezbytné úpravy na stavbě, stavebním pozemku nebo na zastavěném stavebním pozemku,
e/ nařizovat provedení udržovacích prací,
f/ nařizovat vyklizení stavby,
g/ ukládat opatření na sousedním pozemku nebo stavbě.
Je-li špatný stavebně-technický stav sousední garáže příčinou zatékání do Vaší garáže (a tudíž i příčinou jejího poškozování), můžete kontaktovat místně příslušný stavební úřad s podnětem ke zjednání nápravy. Ve svém podnětu stručně popište nastalou situaci a ideálně doložte i fotodokumentací. Stavební úřad bude povinen se Vaším podnětem zabývat - bude samozřejmě záležet na jeho posouzení, jaké kroky vůči vlastníkovi sousední garáže podnikne.
Vámi popsaná situace by byla řešitelná i prostředky soukromého práva - tzn. podáním žaloby k místně příslušnému okresnímu soudu. Jedná se však o variantu finančně nákladnou a časově náročnou (podání podnětu ke stavebnímu úřadu je naproti tomu zdarma, přičemž stavební úřad by mohl reagovat i rychleji). Tento krok (sepis předžalobní výzvy a následně i žaloby) Vám proto v současné chvíli nedoporučuji.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 183/2006 Sb. , o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon)  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.