Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Před pěti lety (2015) byl spáchán majetkový trestný čin a byla vyčíslena částka poškozeným, v současné době po výkonu trestu chci vyřešit závazky vstoupením do insolvenčního řízení. Ale potřebuji vědět, jak to bude když se poškozený nepřihlásí a po skončení insolvenčního řízení, kdy budu osvobozen od závazků, můžou poškozený po mě vymáhat újmu z trestného činu? Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ:
Je povinností dlužníka uvést závazky plynoucí trestního řízení - náhrady škody, majetkové újmy. Insolvenční správce vyzve tyto věřitele/poškozené k přihlášení pohledávek. Tito věřitelé budou uspokojování v rámci oddlužení, po skončení oddlužení od těchto závazků nebudete osvobozen. Tyto pohledávky musí být uspokojeny v plné výši. K tomu odkazuji na § 416 Insolvenčního zákona.
Po skončení oddlužení tedy doporučuji dohodnout se s věřitelem těchto pohledávek, jakým způsobem bude dále hrazeno (pokud nebude pohledávka uhrazena v plné výši během oddlužení).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.