Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Dne 11.3.2020, středa, 6 hod ráno, manžel při vyjíždění z parkoviště srazil levým předním světlem paní, která se pohybovala po komunikaci vedle chodníku. Manžel ji bohužel při vyjíždění a točení doleva neviděl přes levý "sloupek" u předního skla, paní prý neuhla, jelikož očekávala, že ji vidí. Paní spadla na obrubník chodníku.

Manžel samozřejmě hned vystoupil, paní pomohl, byla v pořádku, chvátala do práce. Policii bohužel nepřivolali. Vyměnili si telefonní kontakty, že se zkontaktují, zda je vše v pořádku. Včera (18.04.2020) 12.3.2020 ve večerních hodinách se paní ozvala, že byla u lékaře, má na noze modřinu, není na nemocenské, že požaduje úhradu za způsobené komplikace a poškozených věcí - odřený snubní prstýnek, odřené boty a vyčištění kabátu ve výši 5.000 Kč. Náhrady škod se samozřejmě nebráníme, jsme oba rádi, že je paní v pořádku. Nicméně po kontaktování pojišťovny bylo manželovi řečeno, že byla velká chyba, že nezavolali policii. Požadují sepsání dohody/prohlášení, že se věc uzavírá tímto odškodněním. Moc ráda bych Vás chtěla poprosit o radu, jakým způsobem nyní postupovat? Paní požadovanou výši samozřejmě proplatíme, dle slov pojišťovny by se na nás mohla obracet i později. Sepsala jsem dokument "dohody o náhradě škody" - může takto být? Nebo navrhujete jiné řešení? Předem moc děkuji. S pozdravem, Zita.

 

ODPOVĚĎ:
V dotazu zmiňujete, že jste sepsala návrh dohody o náhradě škody, a žádáte o jeho kontrolu, k Vašemu dotazu však nebyl připojen žádný dokument. Svou odpověď proto pojmu obecně (s tím, že Vámi vypracovaný návrh smlouvy zkontroluji, až ho k dotazu připojíte).
Sepsání dohody o odčinění vzniklé újmy je v každém případě žádoucím krokem. V této dohodě bude Váš manžel figurovat jako „škůdce“ a dotyčná paní jako „poškozená“ (jedná se o terminologii běžně užívanou v právních předpisech).
V úvodu dohody je vhodné několika slovy popsat okolnosti vzniku újmy. Dále je nutné (a jedná se o důležitou část dohody) vyjmenovat vše, co tvoří na straně poškozené újmu (tedy újma na zdraví + její konkrétní popis, újma na majetku, související náklady apod.).
Dalším bodem dohody by měla být shoda škůdce a poškozené na výši odčinění a způsobu jeho úhrady (zde samozřejmě doporučuji bezhotovostní převod, a to z důvodu jeho budoucí snadné prokazatelnosti – zvláště pak tehdy, bude-li Vaším manželem do položky „vzkaz pro příjemce“ uvedeno něco, co bude jednoznačně identifikovat tuto platbu jako odčinění újmy dle uzavřené dohody).
V dohodě je nezbytné sjednat, že uhrazením odčinění bude záležitost mezi škůdcem a poškozenou definitivně uzavřena, tzn. že poškozená bude považovat jí způsobenou újmu za zcela odčiněnou a zaváže se, že v budoucnu nebude po škůdci ničeho dalšího požadovat (jedná se opět o velmi důležitou pasáž pro Vašeho manžela).
Z dotazu mi není jasné, zda je pojišťovna ochotna Vašemu manželovi takto uhrazenou částku později proplatit či nikoli. Pokud by totiž byla pojišťovna k takovému proplacení ochotna, mohla by Vašemu manželovi zároveň poskytnout nějaký vzor dohody (pojišťovna má takové vzorové dohody zajisté k dispozici).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.