Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

05/2018 jsem při jízdě poškodil garážová vrata SVJ, které dostalo "částečnou" náhradu od pojišťovny z povinného ručení. Po roce jsem dostal od SVJ dopis, ve kterém mě žádali o doplacení cca 14.500 Kč jinak, že to dají k soudu. Se známým advokátem jsme sepsali dopis a zkusili jsme zpochybnit nárok poškozeného SVJ, že cena byla pojišťovnou ohodnocena na určitou částku, kterou jim poukázala na jejich účet.

Nyní mi přišel bez vysvětlení platební rozkaz, který mě vybízí k úhradě částky cca 14.500 Kč plus úroky z prodlení a ještě další poplatky cca 4.500 Kč.   Vím, že jsem škodu způsobil, ale uvažuji o podání odporu proti platebnímu rozkazu z důvodu, že jsem nedostal od poškozeného SVJ žádnou upřesňující kalkulaci jaká byla celková škoda, jak dospěli k částce 14.500 Kč a samozřejmě nebyla přiložena ani kopie faktur. Chtěl bych tuto částku dodatečně vymáhat po pojišťovně. Má smysl podávat odpor s takovouto námitkou, aby mi nenarůstaly další soudní náklady nebo se mohu úspěšně bránit, aby byl platební rozkaz zrušen včetně úroků a poplatku cca 4.500 Kč? Má poškozený povinnost prokázat přímo mě celkovou výši škody včetně fakturace za opravu... než může podat návrh na platební rozkaz? Děkuji Milan.

 

ODPOVĚĎ:
V  daném případě doporučuji se bránit. Platební rozkaz soud vydává bez jednání, návrh na platební rozkaz by měl být dobře důkazně podložen, nicméně při jednání se může vyjevit spousta věcí. Proto doporučuji podat odpor. Pokud by přesto soud rozhodl o Vaší povinnosti škodu nahradit, měla by tuto částku i tak uhradit pojišťovna. Pokud to neudělal žalobce, měl byste pojišťovnu uvést ve svém vyjádření jako vedlejšího účastníka, tedy požadovat, aby byla pojišťovna uvedena jako vedlejší účastník či žalovaný č. 2.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.