Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

3.8.2019 jsem z důvodu prasklé hadice přívodu vody vytopil sousedku v bytě pode mnou. Jednalo se o promáčený strop, válendy a koberec. Bohužel jsem v té době neměl uzavřenou pojistku odpovědnosti za škodu. Sousedka nahlásila škodu své pojišťovně, u které má uzavřenou pojistku domácnosti, a ta ji odškodnila částkou cca 8.000 Kč, které následně vymáhá po mně.

Sousedka po mně dále požadovala částku 7.000 Kč jako rozdíl mezi náhradou od pojišťovny a skutečnou škodou. S tím jsem souhlasil. Nyní však sousedka po mně požaduje částku 12.000 Kč s tím, že částka vyplacená pojišťovnou je pro ni jakýsi "bonus" navíc a já jsem povinen zaplatit daleko víc.   Předložila mi paragony na celkovou částku cca 17.000 Kč s tím, že si dala místo koberce položit lino, atd, takže vlastně nechce nahradit úplně vše, ale adekvátní část. Zatím jsem sousedce nic nezaplatil, termín pro uhrazení částky cca 8.000 Kč pojišťovně je zhruba za týden. Je sousedka v právu? Jak mám postupovat? Děkuji za odpověď.  

 

ODPOVĚĎ:
Pokud sousedce plnila pojišťovna, není důvod, abyste plnil i Vy. Je totiž otázkou, zda bylo nutné položit lino, atd...Z právního hlediska nejste povinen nic hradit a pokud by snad o takové Vaší povinnosti rozhodl soud, měla by za Vás přisouzenou částku hradit pojišťovna.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.