Počet stránek ve webu: 43.161

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

3.1.2019 jsem uklouzla na místní komunikaci a zlomila jsem si nohu. Chodník ani ulice nebyly posypané. Podle vyjádření obce jsem měla přizpůsobit svůj pohyb povětrnostní situaci. Sami uvádí, že teplota ten den byla -2 a padal mokrý sníh. Ulici pouze protáhli traktorem se sněhovou radlicí, ale neposypali.

Proto prý nemám právo na odškodnění. Nevím, co jsem udělala špatně, bohužel se touto ulicí jde na poštu, není to žádná malá ulice, je dost frekventovaná, proto podle mého názoru byla chyba obce, že jí neošetřili posypem. Mám nárok na odškodnění nebo ne? Anna.

 

ODPOVĚĎ:
Ano, v daném případě nárok na odškodnění máte. Odpověď, že jste měla svůj pohyb přizpůsobit povětrnostní situaci, je velmi častá, nicméně ne vždy přiléhavá k dané situaci. Pokud se ale obec k dané věci staví takto, bohužel Vám nezbude, než se obrátit na soud, který bude provádět rozsáhlé dokazování. Bude se zjišťovat stav počasí, časy výjezdů posypových vozů, které je každá obec povinna evidovat, svědecké výpovědi, bude se řešit, jak moc je místo exponované, ... Každopádně musí být prokázáno, že obec udělala vše proto, aby k úrazům nedocházelo. Pokud byla teplota pod nulou, měla by obec kromě radlice provést i posyp. Doporučuji obrátit se na advokáta, jejichž seznam najedete na www.advokatikomora.cz a s ním další postup ve věci konzultovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.