Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Bydlím v pronajatém bytě a na konci dubna 2019 začal unikat plyn z kotle. Já a mé dvě kočky jsme se přiotrávily. Shodou okolností přišel na návštěvu můj kamarád, který mi je svědkem. Taktéž se trochu nadýchal, ale byl na tom lépe než já. V ten den přijel správce bytu, vypnul přívod plynu, za dva dny vyměnili kotel a po kontrole zjistili, že je i ucpaný komín. V bytě bydlím 09/2017-04/2019 a za tu dobu nebyla provedena žádná revize. Smlouva na dodávku plynu je napsaná na mě.

Ve společnosti EON mi bylo sděleno, že povinnost revize je na domluvě mezi majitelem a nájemníkem. V nájemní smlouvě o revizích není nic napsáno. Dovoluji si přiložit nájemní smlouvu.
Vzhledem k tomu, že se nám udělalo lépe (mě ještě tři dny pobolívala trochu hlava) po vypnutí přívodu plynu a otevření oken, jsme do nemocnice nejeli. Tudíž nemám ani žádnou lékařskou zprávu.
Kdo má povinnost sjednat revizi? S majitelem jsem se chtěla dohodnout, že mi odpustí 2,5 nájmu (zbývající čas, než se odstěhuji do jiného bytu, v jiném městě) v celkové hodnotě 16.250,- Kč. Řekl mi, že se nechce ždímat z peněz, odpustí mi 1 nájem = 6.500,- Kč a přinese kytku. Víc udělat nehodlá. Je to adekvátní vůči situaci, když jsme mohli v bytě zemřít? Má smysl se nějak soudit?
Děkuji, Mirka

 

ODPOVĚĎ:
Pokud vlastník byt pronajímá, odpovídá za stav bytu do té míry, aby byl použitelný k účelu, ke kterému je skutečně použit, ve Vašem případě tedy k nájmu. Revizi by měl zajišťovat majitel a pokud tak neučinil, odpovídá za škodu, kterou tím způsobil. Pokud byste měla lékařskou zprávu, vyčíslené bolestné apod..., mohla byste se majitelem i soudit, nicméně pokud jste hospitalizovaní nebyli, pak se bude těžko prokazovat, do jaké míry jste byli poškozeni na zdraví. Nabídka pronajímatele tedy není sice adekvátní, nicméně za dané důkazní situace byste např. u soudu s vyšším odškodněním neuspěli.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Otrava plynem v nájemním bytě a neprováděné revize komínu a plynu - náhrada škody
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.