Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Manželka byla 12/2017 účastníkem dopravní nehody. Řidič 100% viník. Měla poraněnou páteř a podvrtnuté zápěstí. Léčení ukončila 01/2018 i když jí ruka bolela a byla i trošku omezená hybnost. Pomalu (časem) se jí tam udělala boule (ganglion). Dělali jí punkci, potom absolvovala ještě měsíc rehabilitaci a poté měla ještě 14 dnů ortézu. Má nárok ještě na nějaké odškodné a bolestné? V případě, že ano, podle jakého paragrafu a bodu a v jaké výši? Děkuji, Pavel

ODPOVĚĎ:
V daném případě má jistě nárok na bolestné a dále nárok na ztížení společenského uplatnění. Bylo by ale nejlepší oslovit znalce, který v daném případě vypracuje posudek na přesné ohodnocení jak bolestného, tak zejména ztížení společenského uplatnění. Podle metodiky Nejvyššího soudu se při určování bolestného stále vychází z vyhlášky č. 440/2001, kde je v příloze uvedeno bodové hodnocení jednotlivých typů onemocnění a hodnota bodu se odvozuje od jednoho procenta hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství za kalendářní rok předcházející roku, v němž vznikl nárok/vznikla bolest. Pro rok 2019 činí hodnota bodu 318,85 Kč.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Vymáhání bolestného, odškodného od viníka dopravní nehody
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.