Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec způsobil dopravní nehodu se zraněním, od které chtěl ujet. Šetřila Policie. Auto je vedené na bratra. Nyní mu přišel dopis od pojištovny, kde má zaplatit škodu na poškozeném vozidle, bude následovat náhrada škody na zdraví.
Kdo je odpovědný? Otec, který prokazatelně řídil nebo bratr vlastník vozidla? Bratr nehodu nahlásil pojištovně, která plnit odmítá a požaduje vše po něm. Otec mění výpovědi, jak se vše stalo. Nevíme tak nic. Může se bratr nějak zprostit placení, když nehodu nezpůsobil?   Otec je svéprávný, nikdy takovou věc neudělal. Děkuji. Cecílie

ODPOVĚĎ:
V daném případě se pojistné plnění váže k pojištění vozidla, plnit by tedy především měla pojišťovna a nevidím důvod, proč se tomu brání. Pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodnete po pojišťovně pojistné plnění nevymáhat, měl by škodu nahradit škůdce, tedy ten, kdo škodu způsobil, tedy otec. Pojišťovna by ale rozhodně ve věci měla postavení vedlejšího účastníka a plnit by měla. Doporučuji navštívit finančního poradce a dobře s ním projít pojistnou smlouvu.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Odpovědnost za škodu způsobenou autem - je odpovědný řidič, provozovatel nebo majitel auta, automobilu, vozidla?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.